Jaapani kosmosesond Hayabusa2 jõuab asteroidile 22. veebruaril

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: JAXA / EPA / Scanpix

Päikesesüsteemi tekke kohta uute teadmiste hankimiseks asteroidi Ryugu uurima saadetud Jaapani kosmosesond maandub  asteroidile 22. veebruaril, teatasid ametnikud kolmapäeval.

Jaapani kosmoseuuringute agentuuri (JAXA) teatel peaks Hayabusa2 maanduma asteroidi pinnal 22. veebruaril kell 8 kohaliku aja järgi.

«Maandumiskoht on otsustatud ja maandumisviis kinnitatud, nii et me anname endast parima, et see veatult läbi viia,» ütles JAXA projektijuht Yuichi Tsuda.

Agentuur lükkas oktoobris asteroidile jõudmise aja mitme kuu võrra edasi, öeldes, et maandumise ettevalmistusteks on vaja lisaaega, sest viimastel andmetel on asteroidi pinnas arvatust mägisem.

Teadlased on saanud andmeid teistelt asteroidil maandunud aparaatidelt.

Oktoobris maandus Ryugul edukalt Hayabusalt teele saadetud uurimisrobot.

Kümme kilo kaaluv karbikujuline Prantsuse-Saksa mobiilne asteroidi pinnaskaut ehk MASCOT on varustatud sensoritega. Uurimisrobot suudab teha fotosid mitmel lainepikkusel, uurida mikroskoobiga mineraale, mõõta pinnatemperatuure ja magnetvälju.

MASCOT peaks koguma Maast 300 miljoni kilomeetri kaugusel asuva asteroidi kohta mitmesuguseid andmeid.

Hayabusa2 missioon startis 2014. aasta detsembris ja peaks proovidega Maale naasma 2020. aastal. Ettevõtmine läheb maksma umbes 30 miljardit jeeni (260 miljonit dollarit).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles