Arheoloogid avastasid Lõuna-Aafrikast kadunud metropoli jäänused (4)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis videost

Varem vaid kivihüttidest väikeasulaks peetud leiukoht osutus täpsema skaneerimise tulemusel hoopis 10 000 elanikuga suurlinnaks.

Tänapäeval on Kwenegi linna maad paksu taimkatte all, mistõttu on sealse kunagise asustuse jäljed ka inimsilmale raskesti märgatavad. Leiukoht asub Johannesburgi lähistel ning sealse muinasasula olemasolu oli teadlastele juba mõnda aega teada. Küll aga ei osanud keegi arvata, kui suur too linn omal ajal olla võis.

Asulakoha suuruse mõõtmiseks kasutas grupp Witwatersrandi Ülikooli teadlasi nüüd aga LIDAR (Light Detention and Ranging) laserskaneerimise tehnoloogiat ning arvutiekraanile välja joonistunud andmetest sai üsna pea selgeks, et tegemist pidi olema piirkonna kontekstis ühe suurema asulaga üldse. Nagu kirjutab uuringut juhtinud Witwatersrandi professor Karim Sadr väljaandes The Conversation, oli linnas ligikaudu 800 elumaja ning tõenäoselt elas seal kokku enam kui 10 000 inimest.

«Avastus täidab suure lünga Lõuna-Aafrika ajaloos, kuna teame selle piirkonna kolonialismi-eelse perioodi kohta kirjalike allikate puudumise tõttu väga vähe,» selgitas avastuse olulisust uuringus osalenud arheoloog Fern Imbali Sixwanha uudisteagentuurile Reuters. «Nüüd oleme lõpuks hakanud neid lünkasid täitma.»

Nüüdseks on teada, et linna pindala pidi olema ligikaudu 20 ruutkilomeetrit ja tema tippaeg jäi vahemikku 15.-19. sajandini. Omal ajal võis tegemist olla küllaltki jõuka linnaga. Asulajäänuste põhjal oletavad teadlased, et linnal pidi olema mitu sissesõiduteed, mida mööda veeti lehmakarju eri linnaosade vahel. Keset linna paiknes aga hiiglaslik, ligi 10 000 ruutmeetri suurune loomade pidamise aed ehk kraal, milles võis korraga hoiul olla ligi 1000 looma.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles