Joobes äädikakärbsed aitasid mõista, mida alkohol ajuga teeb (3)

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Foto: Johnny Green / PA Wire/PA Images / Scanpix

Rühm teadlasi on saanud parema ülevaate, mis põhjustab kerge joobega seotud eufooriat ja näilist erksust.

USA-s asuva Scrippsi uurimisinstituudi teadlased eesotsas Scott Hanseniga lähtusid eelnevalt tehtud tähelepanekutest, et tuimestuse tegemisel ja alkoholi tarbimisel on mõndagi ühist, kirjutab ERR Novaator.

Äädikakärbeste ajusid uurides selgus, et etanoolil end rasva külge haakida võimaldav ensüüm hakkab seda ühtlasi lagundama. Muu hulgas tekib selle käigus nii alkoholi kui ka rasva sisaldav ühend fosfatidüületanool. See hõlbustab omakorda ajurakkude laenglema hakkamist. Piltlikult muutuvad need hüperaktiivseks.

Uuring ilmus ajakirjas Journal of Molecular Biology.

Tagasi üles