Eesti tudengid hakkavad Kuule elamuid arendama (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Viktor Dratšev / TASS / Scanpix

Tallinna Tehnikaülikooli ja Eesti Kunstiakadeemia (EKA) tudengid osalevad uute tehnoloogiate väljatöötamisel Kuu missiooniks – näiteks kuidas mõõta mikrogravitatsioonis inimese terviseseisundit või nutikalt juhtida energiat jäises keskkonnas.

Tehnikaülikooli ja EKA ühise õppekava «Disaini ja tehnoloogia tulevik» üliõpilased panustavad oma teadmiste ja oskustega rahvusvahelises tudengite demoprojektis IGLUNA, kus osaleb kokku tudengeid 14 Euroopa ülikoolist. Projekti eesmärgiks on koostöös eri riikide tudengite ja ettevõtetega arendada uusi tehnoloogiad, mis võimaldaksid inimesel asustada Kuud. Valmiva lahenduse esimene demonstratsioon toimub 2019. aasta juulis Šveitsis Matterhorni mäe jääkoopas.

Teisipäeval, 27. novembril külastab Tehnikaülikooli Tatiana Benavides Lausanne'i Tehnikaülikoolist ning Euroopa Kosmoseagentuuri Šveitsi Kosmosekeskusest, et arutada lähemalt rahvusvahelist tudengite Kuu asustamise lahenduste loomise demoprojekti IGLUNA ning eestlaste osa selles.

Uusi tehnoloogiaid demonstreeriva koostööprojekti fookuseks on inimasustuse rajamine jäässe. Selleks arendavad tudengid võtmetehnoloogiaid, mis võimaldavad elu külmunud ja isoleeritud keskkonnas. Eesti tudengite fookuseks on leida uusi tehnoloogiaid Kuu asustamiseks ning nende töö kaugemaks eesmärgiks ka parem elu Maal.

Tehnikaülikooli ja EKA tudengid lahendavad astronautide igapäevaeluga seotud teemasid ning üritavad tagada nende heaolu Kuu-asumi piiratud, isoleeritud ja mikrogravitatsiooni tingimustes.

Eesti tudengite arendusprojektide teemad on:

- inimese terviseseisundi mõõtmine ja nende tulemuste integreerimine igapäevaellu;

- elukeskkonnas nutikas energia juhtimine;

- treeningseade mikrogravitatsiooni keskkonnas.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles