Teadlased muutsid hiired nähtamatuks, et uurida nende sees toimuvat

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: SAM YEH/AFP/Scanpix

Uus teadusuuringute meetod muudab surnud loomad läbipaistvaks ja võimaldab uurida, kuidas toimivad organismis füsioloogilised protsessid nagu vigastuste paranemine või haigustega võitlemine.

Loomkatsed on teadusuuringutes teatavasti üks levinum viis füsioloogiliste protsesside kindlaks tegemiseks või uute ravimite katsetamiseks. Mudelorganismi – näiteks hiirt – mõjutatakse erinevate ravimitega, et kutsuda esile vastavaid reaktsioone. Viimastel aastatel on lahkamise ja muude n-ö traditsiooniliste organismi reaktsiooni uurimise meetodite kõrvale kerkinud ka täiesti uudne lähenemine, kus uuritavad organid «pestakse» spetsiaalsete lahustite abil pigmentidest ja rasvadest niivõrd puhtaks, et need muutuvad läbipaistvaks, kirjutab Nature.

Selline «läbipesemine» võimaldab uurida organeid ilma neid kahjustamata, mis võimaldab saada oluliselt tõesema pildi kudedes toimuvatest protsessidest. Samas on senised uuringud piirdunud vaid üksikute organitega. Sel nädalal San Diegos toimunud Neuroteaduse Ühingu kohtumisel tutvustas grupp saksa teadlasi aga uut meetodit, mis võimaldab kogu hiire organismi läbipaistvaks ja tervikuna uuritavaks muuta.

Vastavalt sellele, milliseid kudesid uurida tahetakse, saab läbipaistvatele kehadele lisada värvitud või fluorestseeruvaid aineid, et neid ülejäänud kudedest eristada. Kõigele lisaks muudab uus vDISCO meetod hiirte kehad ka jäigaks ja hästi säilivaks, mis võimaldab nendes aset leidnud muutusi ka aastaid hiljem uurida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles