Allikad: Hiina plaanib asendada tänavavalgustuse kunst-Kuudega

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Jim Hollander / EPA / Scanpix

Esimene inimtekkeline kunstlik Kuu peaks jõudma orbiidile aastal 2020. Selle valgus peaks olema piisav, et kaotada mitmetes linnades vajadus tänavavalguse järele.

Esialgu ennekõike eksperimentaalse «valgustussatelliidi» katseplatvormiks saab Sitšuani provintsis asuv Tšengdu linn, mis on rahvusvaheliselt tõenäoselt tuntuim kui Hiina hiidpandade kasvatuse ja kaitsmise keskus. Seal taevasse lastavad valgustussatelliidid või tehis-Kuud tõotavad peegeldada Maale tagasi kuni kaheksa korda enam Päikese valgust kui päris Kuu ning vähendada sellega oluliselt ka linna öises valgustamise elektrikulusid, teatas riigimeedia.

Kui esimene eksperiment peaks edukaks osutuma, lisandub sellele juba kaks aastat hiljem veel kolm samasugust, teatas initsiatiivi vedava Tian Fu Teadusseltsi juht Wu Chunfeng. Ebatavalise tehiskaaslase abil loodavad hiinlased säästa aastas tänavavalgustuse arvelt ligikaudu 150 miljonit eurot. Lisaks nähakse siin lootust elektriühenduse kaotanud katastroofialade valgustamiseks.

Kuivõrd kõik maailma kosmoseriigid on asunud nn uue kosmosevõidujooksu raames aina aktiivsemalt uusi kosmosemissioone planeerima, on ka Hiinal ees mitu ambitsioonikat projekti, nende seas ka esimene Kuu tumeda poole kulguriga uurimine.

Maa lisakuuga valgustamine võib aga osutuda vastuoluliseks maailmas süveneva valgusreostuse pärast. Nimelt on mitmed teadlased ja keskkonnaorganisatsioonid korduvalt osutanud probleemile, et maailmas on aina enam piirkondi, kus tegelikku ööpimedust ei olegi võimalik kogeda. Kuidas see inimese tervisele mõjub, ei ole veel lõplikult kindel, kuid öine valgus rikub täielikult mitmete loomaliikide ööpäevarütmi. Näiteks on uuringud näidanud, et komme valgustada öösiti kirikutorne on vähemalt Rootsis oluliselt vähendanud pimedalembeste nahkhiirte arvukust. Mida tooks kaasa terve piirkonna taevast tehislikult valgustamine, peab selguma juba hiinlaste katsetustest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles