Vaata: Maale jõudsid esimesed pildid asteroidi pinnast (3)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kahe maanduri asteroid Ryugu pinnal edukalt maandamine on ajalooline saavutus, mis võib olla oluline samm asteroidide kaevandamiseks.

Jaapani kosmoseuuringute agentuuri JAXA missiooni Hayabusa-2 hulka kuuluvad maandurid eraldusid põhialusest möödunud reedel ning maandusid asteroidi pinnal laupäeval pärastlõunal. «Mõlemad kulgurid on heas konditsioonis ja on saatnud edasi nii fotosid kui ka andmeid,f» kinnitas JAXA peagi Twitteri vahendusel.

Kuna vaid ligi kilomeetrise läbimõõduga kosmosekivil on väga nõrk gravitatsioon, ei ole maandurid ühes kohas paigal, vaid põrkuvad mööda selle pinda ringi ja saavad seetõttu ka hea ülevaate selle temperatuurist eri paigus. Samamoodi jõuab Maale ka hulk fotosid asteroidi pinnast. Esimesed avaldas JAXA kohe, kui need kohale jõudsid ning need on tehtud kohe pärast Hayabusa-2st eraldumist.

Ryugu juurde jõudmiseks kulus Hayabusa-2’l kokku kolm ja pool aastat ning see on esimene maandumine asteroidil, millega inimkond hakkama on saanud. Kuna asteroidide näol on tegemist sisuliselt Päikesesüsteemi sünnil moodustunud materjaliga, mis ei ole aga vahepeal planeetidega liitunud ning on seetõttu 4,6 miljardit aastat sisuliselt muutumatuna püsinud, on tegemist teaduslikus mõttes üliväärtusliku uurimisobjektiga. Võib oodata, et Hayabusa-2 leiud toovad kaasa veel üksjagu uusi teadmisi meie enda kosmilise päritolu kohta.

Mis missioonil ees seisab?

Maandurid jätkavad oma tööd ning hüppavad mööda asteroidi pinda ringi, kogudes selle käigus pidevalt andmeid. Oktoobri alguses maandub Ryugu pinnal aga prantsuse ja saksa kosmoseteadlaste valmistatud maandur Mascot.

Kuu lõpus laskub asteroidi pinnale ka Hayabusa-2 ise, et koguda Maale tagasi toomiseks proove selle pinna moodustavatest kivimitest. Et saada proove ka Ryugu pinna all leiduvatest materjalidest, lõhutakse sellesse lõhkelaenguga auk. Kui proovid kogutud, naaseb missioon Maale 2019. aasta detsembris ning plaanide kohaselt peaksid proovid laboritesse analüüsimisele jõudma 2020. aastal.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles