Esmakordne hiigelülevaade näitab seeneriigi uskumatut mitmekülgsust (1)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: A. Hartl / imago/blickwinkel/Scanpix

Täna avaldatud ülemaailmse ulatusega raporti kohaselt on maailma ligi 3,8 miljonist seeneliigist üle 90 protsendi teadusele jätkuvalt võõrad.

Riisikad ja puravikud, mida eestlased praegusel aastaajal metsade alt korjamas käivad, kuuluvad mõistagi nende liikide sekka, keda teadus juba ammusest ajast tunneb. Samas moodustavad meile nähtavad korjatavad viljakehad kogu seeneorganismist vaid kaduvväikese osa ja samamoodi ka need liigid ise vaid väga väike osa kõigist teadaolevatest seeneliikidest. Asi läheb veelgi segasemaks, kui arvestada, et teadlased on tänaseks jõudnud kirjeldada hinnanguliselt vaid alla 10 protsendi kõigist maailma seeneliikidest.

«Tegemist on väga huvitava organismide kogumiga, mille kohta me teame tegelikult väga vähe,» ütles raporti koostamist juhtinud briti Kuningliku Botaanikaaia teadusdirektor professor Kathy Willis BBC’le antud intervjuus. «Nad on väga imelikud, tõeliselt veidra elutsükliga organismid. Kui mõista nende rolli Maa ökosüsteemides, siis tekib ka mõistine sellest, kui olulist rolli nad kogu Maa elusüsteemi tagamises mängivad.»

Lisaks söömisele või penitsilliini-laadsete seenepõhiste ravimite tootmisele on võimalikke rakendusi tohutu palju. Täna avaldatud raporti «State of the World’s Fungi» (lõdvas tõlkes «Olukorrast seeneriigis») üheks eesmärgiks ongi näidata kogu teadaoleva seeneriigi mitmekesisust ning kaardistada võimalusi, kuidas neid kummalisi organisme globaalsete probleemide lahendamisel ära kasutada saaks.

Muu hulgas tuuakse välja erinevate liikide paljulubavat võimet biokütuste tootmisel, plastiku lagundamisel ja ka ravimite tootmisel. Samas on mõistagi selge, et halva õnne korral võib seentega kaasneda ka tõsiseid probleeme ning hävitada teisi organisme, inimese sealhulgas.

Raporti koostamises osales üle 100 teadlase 18 riigist. Andmete ülevaatamise tulemusena tehti kindlaks, et iga aasta avastatakse üle 2000 uue seeneliigi. Toiduks tarvitatakse sadu liike ning rahvusvaheliselt on tegemist ligi 37 miljardi euro suuruse turuga.

Seeneriigi olukorra ülevaateraportiga saab lähemalt tutvuda siin.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles