Egiptuse hauakambrist leiti maailma vanim juust (1)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Catania Ülikool/SWNS.com/Scanpix

Lehma- ja kitse- või lambapiimast valmistatud juustukamakas pärineb 13. sajandist eKr ning kaalub mitusada grammi.

Juustutükk avastati muistse Memphise linna linnapea Ptahmese hauakambrist ning selle koostise kindlaks tegemiseks kasutasid teadlased eesotsas Catania Ülikooli keemiku Enrico Grecoga massispektromeetria tehnikaid. Kui kunagi võis see olla isuäratav eine, siis pärast tuhandeid aastaid laagerdumist näeb see pigem välja nagu valge seebikamakas, kirjutab Science News.

Õigupoolest on viiteid juustutootmisele leitud varemgi – kõige vanemad teadaolevad jäljed pärinevad tuhandeid aastaid varasemast perioodist – kuid selgeid kõva juustu jäänuseid seni nii vanast perioodist avastatud ei ole.

Üllataval kombel leiti juustust lisaks tavapärastele piimavalgule ja vadakuvalkudele sisaldas säilinud materjal ka brutselloosi tekitavate bakterite jälgi. See tähendab tõenäoselt, et see ebameeldiv haigus kimbutas juba muistsed egiptlasi.

Juustu keemilise analüüsi uuring ilmus ajakirjas Analytical Chemistry.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles