Galerii: Egiptusest avastati muumiate valmistamise töökoda

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuulsate Giza püramiidide lähedal asuvast Saqqara surnute linnast avastatud muumiate töökoda on ligikaudu 2500 aastat vana.

Omal ajal teenis Saqqara tollase pealinna Memphise suure nekropolisena ning tõenäoselt on sealt pärast maise elu lõppu läbi käinud paljud tollased valitsejadki. Laupäevasel pressikonverentsil tutvustatud töökoda pärines Hilis-Egiptuse perioodist, mil riiki valitses Saite dünastia, mille omakorda kukutasid pärsia vallutajad, täpsemini vahemikust 664-404 aastat eKr. Viimati viidi Unase püramiidist lõunas asuvat leiukohta arheoloogide poolt aastal 1900, kirjutab Phys.org.

Lisaks muumiate tegemisel kasutatud kangaste tükkidele leiti seekordsel kaevamisel suur hulk balsameerimiseks kasutatud õlide potte ja mensuure, mille põhjal loodavad teadlased nüüd jõuda lähemale sellele, milliseid õlisid egiptuse kuulsates mumifitseerimise protsessides kasutati.

«Me oleme leidnud nende õlide keemilise koostise uurimiseks tõelise kullaaugu,» ütles uurimisekspeditsiooni juht Ramadan Hussein leidu tutvustaval pressikonverentsil.

Ühe põnevama leiuna tuli maa seest välja aga kahjustatud puukirst ning seda katnud hõbetatud surimask. Tõenäoselt kuulus see mõnele nekropolidega seotud preestrile. See on aga vaid üks mitmetest hauast, mis 30 meetri sügavuse kaevamise jooksul leiti.

Husseini sõnul võib maski leidu pidada tõeliseks sensatsiooniks. «Tänase päevani on säilinud vaid üksikud väärismetallidega kaetud maskid, kuna paljud hauad rüüstati juba muistsetel aegadel».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles