Teadlased tabasid süvakosmosest pärinevad erakordselt tugevad raadiolained (2)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: AFP / ESA Hubble / M. Chiaberge

Esialgsed vaatlustulemused näitavad, et eriti eredaid raadiolaine-purskeid väljutav kvasar peab pärinema Universumi alguspäevadest.

Avastatud raadiolainete pursked peavad pärinema kusagilt süvakosmosest ning tegemist on võimsaima raadiosignaaliga, mida inimkond kunagi Universumi algusajast tabanud on. Seetõttu on see ka hea allikas tolle perioodi kohta rohkem teada saada.

Raadiolaine-pursete allikas kvasar on äärmiselt ere ja energiline aktiivne galaktikatuum, mille keskmes asub supermassiivne must auk. Selle eritatav kiirgus tekib, kui must auk ennast ümbritsevat mateeriat alla neelab, tekibki tohutu kogus energiat, mis siis pursetega üle Universumi tulvab.

Kõnealused Maani jõudnud raadiolaine-pursked pidid arvutuste kohaselt tekkima 13 miljardit aastat tagasi, mil Universum oli veel vaid ühe miljardi aasta vanune. Kuna Suurest Paugust oli möödas võrdlemisi vähe aega, oli kogu Universum tollal veel vägagi teistsugune.

«Meieni jõuavad signaalid kvasar P352-15st perioodist, mil too oli veel vähem kui miljard aastat vana, mis on tema praegusest vanusest vaid ligi seitse protsenti. Edasiste uuringute käigus saame seda kvasarit kasutada justkui «lambina», mille abil saame mõõta näiteks tollal tähtedevahelises ruumis asunud vesiniku hulka,» ütles USA Riiklikku Raadioastronoomia Observatooriumi NRAO teadur Chris Carilli.

Sellised uuringud võivad küll tunduda äärmiselt esoteerilised, kuid just selliste andmete põhjal saab teha kindlaks varases Universumis valitsenud tingimusi ja esimeste galaktikate kujunemise mehhanisme.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles