Teadur: kui universumis üksinda oleme, peame tulnukaks hakkama (2)

teadus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Mary Evans Picture Library/MICHA/Scanpix

Inimkond on tõenäoliselt Linnutee ainus mõistuslik tsivilisatsioon. Igaüks, kes väidab end selle kohta midagi kindlat teadvat, ei tea aga, millest ta räägib, leiavad Fermi paradoksi uuest küljest lahanud Oxfordi ülikooli teadlased.

«Meie praeguste teadmistega on heas kooskõlas nii täiesti tühi taevas kui ka tulnukatega universum,» märkis uut tööd eest vedanud Anders Sandberg, Oxfordi ülikooli inimkonna tuleviku instituudi teadur ERR Novaatorile antud intervjuus.

Aatompommi ja tuumareaktori üks isadest Enrico Fermi naljatles keset USA-s möllanud tulnukapalaviku teadlaste seas tekkinud elavat vaidlust äkitselt: «Kus nad on?»

«Sellest ajast peale on optimistid võrrandi põhjal leidnud, et juba Linnuteel on neid väga palju. Pessimistid saavad aga – üllatus-üllatus – tulemuseks ühe, meie enda tsivilisatsiooni,» selgitas Sandberg.

Fermi paradoksi uue analüüsi tulemusi kirjeldav teadusartikkel avaldati veebiväljaandes arXiv.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles