Uuring: müstiline kosmiline tulnukas Oumuamua ei olnudki asteroid

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ESA kunstniku kujutis jää ära auramisest Oumuamualt.
ESA kunstniku kujutis jää ära auramisest Oumuamualt. Foto: M. Kornmesser / AFP / Scanpix

Oumuamua nime kandev piklik kosmiline kivi on esimene teadaolev väljastpoolt Päikesesüsteemi pärinev objekt meie tähesüsteemis. Tema liikumistrajektoori senisest täpsem analüüs näitab, et tegemist ei olegi asteroidiga nagu seni arvatud.

Sigarikujulise objekti tee läbi inimkonnale nähtava maailmaruumi oli kiire ja suhteliselt lühike ning kestis vaid mõne kuu, pärast mida kadus see uuesti kosmilisse avarusse. Sellest ajast saadik on teadlased aga vaielnud selle üle, millisesse taevakivide klassi kosmiline külaline kuuluda võis.

Esialgsete andmete põhjal oletati, et tegemist võis olla peamiselt jääst koosneva komeediga. Nädal hiljem klassifitseeriti ta aga ümber kiviseks asteroidiks. Nimelt ei täheldatud Oumuamua vaatluste põhjal komeetidele iseloomuliku saba olemasolu, tema kuju ja pöörlemine viitasid aga suurele tihedusele ja metalliderikkusele. 2017. aasta novembris avaldati aga juba arvamust, et tegemist on täiesti uut tüüpi tähtedevahelise kosmosekiviga.

Teadusajakirja Nature värskes numbris näitab rahvusvaheline teadlaste grupp aga senisest põhjalikuma liikumistrajektoori analüüsi põhjal, et tegemist peab siiski olema komeediga. Sellele viitab tõsiasi, et Päikesele lähenedes kaldus tema liikumistrajektoor pidevalt oodatust natukene kõrvale nagu oleks tema mass järk-järgult vähenenud. Uuringu autorid eesotsas ESA teadlase Mrco Micheliga järeldavad sellest, et tegemist peab olema Päikese mõjul ära auranud jääga.

ESA kunstniku kujutis jää ära auramisest Oumuamualt.
ESA kunstniku kujutis jää ära auramisest Oumuamualt. Foto: M. Kornmesser / AFP / Scanpix

«Tegemist on ebatavalise komeediga, mis on väga põnev,» tsiteeris Nature uudisloos uuringus osalenud Honolulu Hawaii Ülikooli astronoom Karen Meechi. Uuringu tulemuste kohaselt peab komeedil olema jääkülm südamik ja soojem välisosa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles