Mis teeb karuputke inimesele ohtlikuks? Sama aine, mida sisaldavad ka sidrunid

teadus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii Sosnovski- kui hiid-karuputk on Eestis võõrliigid, mis põhjustavad ka inimestele tervisemuresid.
Nii Sosnovski- kui hiid-karuputk on Eestis võõrliigid, mis põhjustavad ka inimestele tervisemuresid. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Teadlased ja arstid on kirjutanud ülevaatliku uuringu fütofotodermatiidina tuntud tervisehädast. Seda võivad põhjustada erinevad karuputked aga ka tsitruseliste mahl.

Nii hiid-karuputk, Sosnovski karuputk aga ka sidrunid-laimid sisaldavad erineval määral furokumariini, mis tekitab nahale sattudes põletusi. Eriti ohtlikuks võib kokkupuude selle ainega osutuda päikesepaistelistel päevadel, sest furokumariin mõjutab naha pigmenti ning niigi kannatada saanud pind muutub ülimalt tundlikuks päikesepõletuse suhtes, vahendab Science News.

Naha peale sattudes imenduvad furokumariinid paari tunni jooksul. Ultraviolettkiirguse käes ained aktiveeruvad ning seovad ennast naharakkude DNA'ga, pärilikkusainet selle käigus kahjustades. Kahjustatud DNA'ga rakud surevad, tulemuseks on põletus.

Sama protsess juhtub peale karutputkede ka tsitruseliste viljade katsumisel. Kuigi sidrunid sisaldavad vähem furokumariini, võib sidruni mahlaga kaetud nahk siiski sarnaseid kannatusi kanda. Keemiline protsess on siinkohal samasugune. Ameerika arstid on fütofotdermatiidile andnud hüüdnimeks ka Mehhiko õlle dermatiit, kombe järgi õlut koos laimiga rüübata.

Taimepõletusi kirjeldanud teadustöö ilmus ajakirjas Dermatology for Pediatric and Adolescent Gynecology.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles