Fotod: kes on Vanalinnas krohvi alt välja roninud vuntsidega mees? Ajaloolased seletavad

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile kukkus Rataskaevu tänava 5 maja küljest ära korralik tükk krohvi, mille alt kiikas välja tundmatu meesterahvas. Tegemist on vähemalt rootsiaegse raidkivist skulptuuri detailiga, mida kasutati 1870. aastatel maja ümberehituses müürimaterjalina.

Muinsuskaitseameti nõunik Kaarel Truu ütles vestluses Heurekale, et vanade raidkivist detailide taaskasutamine hilisematel ehitustöödel oli kunagi kaunis levinud praktika. Materjal oli kallis ning säästlikus oli ehitusmeistritele omane. Tavaliselt kasutati muidugi teistsuguse kunstilise väärtusega detaile, näiteks kivist aknaraame, mida saab Tallinna Vanalinna interjöörides tänagi näha.

Kellega vuntsitatud, ent kõrvadest ilma jäänud mehe puhul tegu on, pole kahjuks võimalik praegu ütelda. See oleks edasise kunstiajaloolise uurimuse küsimus, ütles Henry Kuningas Tallinna Linnaplaneerimise ametist. Kuninga tähelepanu juhtis vuntsidega mehele Rataskaevu 5 asuva korteri elanik ning omanik. Täna hommikul käis Kuningas vuntsidega meest lähemalt uurimas.

Rataskaevu 5 on küll 19. sajandi lõpul ümber ehitatud, ent hoone ise pärineb Kuninga sõnul keskajast. Suures osas on ka säilinud hoone vanem ruumiplaan, samuti ka väike torn katuseservas. Rataskaevu tänava 5. ja 3. majas asus 20. sajandil hotell ja hilisem mahukas restoran Du Nord. Praegu on maja erakätes ning ootab renoveerimist. Kuninga andmeil koostati paari aasta eest ka sellekohane projekt, ent omaniku praegused kavatsused pole talle teada. Kuigi vuntsidega mees oli 1870. aastatel krohvi alla seatud, siis praegu loodab Kuningas, et maja fassaadi renoveerimise käigus võiks teda siiski eksponeerida. Tegemist on ühe markantsema näitega säärasest omaaegsest taaskasutusest.

Mida see mees seal teeb, saab vaid spekuleerida. Kuningas arvab, et kuna figuraalsete skulptuuride kasutamine ehitusmaterjalina on kaunis haruldane, ei pidanud mõni ärksama huumorisoonega müürsepp kiusatusele vastu ning pani pea ikka näoga maailma poole, olgugi et krohvi alla. Ilmselt ei olnud ehitajal südant vana mees näoga müüri sisse laduda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles