Kosmosefoto: Marsi-kulgur tegi keset ajaloolist tolmutormi selfie

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Curiosity kulguri selfie.
Curiosity kulguri selfie. Foto: NASA / JPL-Caltech / MSSS / Seán Doran

Harrastusteadlane avaldas foto, kus on näha, milliste tingimustega Marsi endasse haaranud tolmutormis seiklev Curiosity kulgur rinda pistma peab.

Nagu Postimees nädala alguses kirjutas, on Marsil praegu möllav torm kõige võimsam, mida inimkond kunagi otsevaatlustega jälginud on. Samas on see pannud proovile ühe NASA kõigi aegade edukama kulgurimissiooni Mars Opportunity, mis oli sunnitud end teadmata ajaks «talveunne» viima. Päikesepatareide peal töötava seadme asi – tolmupilve pimeduses ei jagu lihtsalt energiat, et tegutseda.

Õnneks viibib Marsil aga ka teine NASA kulgur Curiosity, kes paikneb küll tormisilmast kaugemal, kuid ei jää siiski looduse stiihiast puutumata. Kuna Curiosity töötab aga tuumaenergia väel, on ta jätkanud oma tavapärase pildistamisega ning tehtud piltide Maale saatmisega. Kulguri tehtud toorpilte saab näha NASA Marsi-teaduse laboratooriumi kodulehel.

NASA avaldatud piltidest panigi harrastusteadlane Sean Doran kokku pildi nimega «Curiosity selfie», millel on näha väike kulgur keset tolmutormi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles