Leitud: jazzilegend John Coltrane'i kadunud salvestised avaldatakse kuu lõpus

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Coltrane (1926-1967)
John Coltrane (1926-1967) Foto: STR/AFP/Scanpix

Eelmisel nädalal tuli plaadifirma Impulse! välja teatega, et on leidnud kadunud salvestused, mille John Coltrane oma kvartetiga mängis linti 1963. aasta märtsis ning mis seejärel vajus unustusse. Plaat pealkirjaga «Both Directions at Once: The Lost Album» ilmub 29. juunil ning sisaldab ka kahte seni kuulmata pala.

Kadunud salvestise ainsa eksemplari leidsid Coltrane'i esimese abikaasa Juanita Naima Coltrane'i perekond. Selle eksemplari võttis saksofonist Coltrane ise pärast salvestamist oma koju kaasa ning sinna see jäigi, kuniks tema eksnaise pere salvestuse uuesti Impulse!'i viis, vahendab The New York Times.

Jonh Coltrane kadunud salvestuste sissemängimise aastal.
Jonh Coltrane kadunud salvestuste sissemängimise aastal. Foto: Hugo van Gelderen/Wikimedia Commons

1963. aasta kevadel salvestatud materjal oli ilmselt mõeldud plaadi loomiseks, kuid teadmata põhjustel seda ei toimunud. Kuid kaks aastat hiljem ilmus Impulse!'i alt Coltrane kvarteti «A Love Supreme» mida peetakse jazziloo üheks märgilisemaks muusikaalbumiks, sellel avaldatud lood on niinimetatud Coltrane'i uue stiili algus ning paar aastat varem salvestatud muusika pakub enne puudunud sissevaadet muusikatähe muutuvasse helikeelde.

Coltrane'i varasem looming oli mahedam ning harmoonilisem, kuid juba peagi pärast Impulse!'iga liitumist aastal 1961 hakkab Coltrane flirtima atonaalsuse ning nurgelisema helikeelega, avastades ka Põhja-Aafrika ja India muusika omapärasid.

Uuel albumil ilmub ka Coltrane'i suurteose «Impressions» salvestus, mis peaks nende meelest, kes seda kuulnud on, erinema tunduvalt senistest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles