Video: Yellowstone'i hiidvulkaani geiser on tänavu kevadel juba neli korda pursanud (2)

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Geiser Steamboat purskas viimati eelmisel reedel
Geiser Steamboat purskas viimati eelmisel reedel Foto: Ryan Molde/AP/Scanpix

Steamboat'i (eesti keeli aurulaev) nimeline geiser purskas viimati eelmisel reedel. Kuni üheksa aastaseid pause tegeva geiser puhul on see haruldane juhus, mis võib viidata märkamatule maa alusele tegevusele.

Viimati purskas Steamboat säärase aktiivsusega aastal 2003. Nii siis kui ka praegu ei saa rääkida ohust, et Yellowstone'i hiidvulkaan näitab märke rahutusest. Viimati purskas vulkaan 70 000 aastat tagasi. «Pole ühtegi märki, et mingisugunegi vulkaaniline purse oleks tulemas,» vahendab GeologyIn Yellowstone'i Vulkaaniobservatooriumi juhi Michael Polandi sõnu.

Kahjuks magasid teadlased kõik geisri pursked maha ning ühegi inimese silm ei ole tänavusi purskeid näinud, neist annavad tunnistust vaid aurusambad ning kaugsensorite andmed. Poland ütles CNN’ile, et plaanis on Steamboat’i ümber paigutada seismilised andurid, et täpselt tabada purske üksikasju ning ehk ka põhjuseid.

Steamboat on üks võimsamaid geisreid maailmas, paisates kuuma vett õhku kuni 90 meetri kõrgusele. Steamboat asub Yellowstone'i hiidvulkaani kraatris mis laiub 70 kilomeetri ulatuses Wyomingi osariigis USA's. Arvatavasti on tänavuste pursete taga maasisesed temperatuurimuutused mis mõjutavad maa aalust vett. 2003. aastal põhjustasid just säärased temperatuuritasakaalu muutused peale geisripursete ka paljude puude huku.

Geisrid tekivad, kui maaalune sulakivi magma kuumutab pinnases leiduvat vett, mis seejärel tulisena vett mitmekümne meetri kõrgusele paiskab. Veejoale järgneb aurusammas, mida geiser võib välja ajada mitmeid päevi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles