Uuring: osoonikihi hävitaja salajane allikas on kusagil Kagu-Aasias (1)

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osooniauk Antartktika kohal
Osooniauk Antartktika kohal Foto: AP/Scanpix

Värsked vaatlused näitavad, et maailmas on vähemalt üks seni teadmata ja ebaseaduslik aine CFC-11 ehk triklorofluorometaani allikas ning tõenäoliselt asub see kuskil Kagu-Aasias. Täna avaldatud uurimuse kohaselt on CFC-11 vähenemine planeedi atmosfääris pidurdunud tervelt 50 protsendi võrra.

Kloori, fluoori ja süsiniku ühendid (ingliskeelse lühendiga CFC'd) on orgaanilised kemikaalid mida on 20. sajandil kasutatud nii jahutuseadmetetes nagu külmkapid kui ka aerosoolides. Kuna need mõjuvad hävitavalt osoonikihile, siis keelustati CFC'de ja ka teiste sarnase toimega ühendite kasutamine 1987. aastal Montreali protokollides. CFC'd lagunevad atmosfääri sattudes kiiresti ning kloor seob osooni, süües auke maailma päikese radiatsiooni eest kaitsvasse kihti, vahendab BBC.

Ajakirjas Nature avaldatud teadustöö autorid eesotsas Stephen Montzkaga peavad tõenäoliseks, et alates 2012. aastast toimunud CFC-11 kahanemise pidurdumine ei seleta vanadest kogumispaikadest pärinev aine, vaid kuskil maailmas peab olema uus illegaalse CFC-11 allikas. Mõni seni teadmata tehas peab CFC-11 kas meelega juurde tootma või on tegemist mõne muu keemilise ühendi tootmise kõrvalporduktina.

Kuna 2013. aastal mõõdeti suurenevaid CFC-11 koguseid Mauna Loa observatooriumis Hawaii saartel, siis peab Montzka kaunis tõenäoliseks, et allikas asub kuskil Euraasia mandri idaosas. «Meie mõõtmised on tehtud üpris kaugelt, peame ootama kohalikke vaatlusi, et aine allikas täpsemalt kindlaks teha,» ütles Montzka BBC’le.

Kuigi nii aerosoolide kui jahutusseadmete tootmiseks on loodud uusi ja ohutumaid ühendeid on need enamasti kallimad kui CFC klassi kuuluvad ained. Seetõttu võib uue allika põhjus olla majanduslik.

Kui CFC-11 õhku paiskamine ei peatu, siis võib osooniaukude paranemise kuupäev edasi lükkuda tervelt kümne aasta võrra, täpsustas Montzka. Uurimus näitab ka üldsusele ja teadlaskonnale, et süsteemid ning tehnikad mis suudavad varakult tabada ohtlike kemikaalide levikut atmosfääris mängivad tähtsat rolli nende kasutamise piiramisel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles