Hawaii vulkaan võib lähitulevikus lausa plahvatada

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hawaii loodus taastub vulkaanipursetest kärmelt, kuid inimeste elupaikade taastamine nõuab pikka ja rasket tööd
Hawaii loodus taastub vulkaanipursetest kärmelt, kuid inimeste elupaikade taastamine nõuab pikka ja rasket tööd Foto: Reuters / Scanpix

Maikuu esimesel nädalal Hawaii Suursaarel sulakivi välja ajama hakanud vulkaan Kilauea ei näita väsimise märke. Tänaseks ühtlane laavavool võib asenduda hoopis vulkaanilise prahvatusega, mis ajab välja suure koguse laavat, tuhka ning kive.

Üle saja aakri katnud laava juurdevool ei näita raugemise märke, sest maapõues asuvad magmakogumid on endiselt pingestatud. Magmaks kutsutakse sulakivimit, mis ei ole veel mäepõuest välja voolanud, vahendab BBC.

Magmakollete pingetest annab aimu mäe ja seda ümbritsevate alade seismiline aktiivsus. Kuna magma ei voola maa all vabalt vaid peab liikumiseks ennast tugevatest kivimitest mööda ja läbi pressima, põhjustab see maa liikumist ning värisemist. Praegused mõõtmised näitavad, et Kilauea mäe sisemised pinged ei ole vaibunud ning vulkanoloogid arvavad, et lähitulevikus võib esineda suurema mastaabiga plahvatus. Sellisel juhul paiskaks Kilauea atmosfääri suure koguse tuhka ning mäest voolaks välja senisest rohkem laavat.

Vulkaanilise tekkega Hawaii saared on koduks mitmetele tulemägedele ning Suursaarel asub neid rohkem kui üks. Kilauea on üks nooremaid ja aktiivsemaid, mis on vahelduva eduga laavat välja ajanud viimased 35 aastat. Praegused sündmused on vulkaani suurenenud aktiivsuse tulemus.

Laavavoolu vähenedes saavad sajad inimesed, kes on pidanud oma kodudest pagema, naasta, kuid teedel ja hoonetel on tunduvalt raskem taastuda kui Hawaii lopsakal troopilisel loodusel. Jahtunud laava tardub kiviks ning selle eemaldamine teedelt ning inimese elualadelt on suur ettevõtmine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles