Avastus: üks Linnutee kiiremaid tähti on tulnukas teisest galaktikast

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valge kääbus. Pilt on illustreeriv.
Valge kääbus. Pilt on illustreeriv. Foto: G. Bacon / AFP / Scanpix

Gaia kosmosemissiooni andmete põhjalkoostatud hiiglaslik taevakaart on toonud oma esimese suurema avastuse – läbi Linnutee galaktika on tuhisemas tulnuktäht.

Euroopa Kosmoseagentuuri ESA kosmosemissiooni Gaia aprilli lõpus toimunud teine andmeväljastus oli üks astronoomia oodatumaid sündmusi, milleks astronoomid üle maailma aastaid valmistunud olid. Paljud olid juba ette valmis arendanud oma matemaatilised mudelid, et uute andmete kättesaadavaks muutudes need kohe kiiresti töösse panna.

Tekkivas konkurentsis pidi kiiresti töötama, kuna tähelepanu ja preemiate osaks saavad teaduses reeglina ikka esmaavastajad. Nüüd ongi teadustööde tulv vaikselt peale hakanud. Ühes esimestest Gaia andmestikul põhinevatest teadustöödest kirjeldavad California Berkeley Ülikooli astrofüüsik Ken Shen ja kolleegid kolme valge kääbuse klassi kuuluvat tähte, mis kihutavad läbi Linnutee galaktika, läbides sekundis tuhandeid kilomeetreid.

Teised uurimisrühmad on aga kirjeldanud tuhandeid kiire lennuga tähti Linnutee äärealadel, mida peetakse hoopis meie naabergalaktikate kasvandikeks. Avaldatud andmekogus on sedavõrd hiiglaslik, et täheteadlastel tekkis koguni raskusi oma tähelepanu suunamisel – valida on ikkagi 1,7 miljardi tähe vahelt.

Lisaks meeletule andmemahule pakub Gaia aga ka emakordselt võimalust teha hõlpsasti kindlaks tähtede täpne kiirus ja liikumise suund – varem nõudis see keerukaid arvutusi ja ka siis olid tulemused praegusest oluliselt ebatäpsemad ning tihtipeale sai kindlusega öelda vaid seda, kas tähed liiguvad Maa poole või eemalduvad meist. Uues andmeväljastuses on aga olemas täpsed külgliikumise mõõtmised 1,3 miljardi tähe kohta.

Sheni ja kolleegid eesmärk tähtede uurimisel oli tegelikult teha järeldusi üht kindlat tüüpi supernoovade – valgete kääbuste plahvatuste kohta. Nimelt toimuvad supernoova plahvatused enamasti kahest üksteise ümber tiirlevast tähest koosnevate tähtede kokkupõrke tagajärjel. Selle plahvatuse täpse iseloomu osas oli seni aga selgusetust. Sheni teooria kohaselt on võimalik aga ka selline stsenaarium, et kaks valget kääbust lähenevad aegamööda üksteisele ning üks neist «varastab» teisest materjali, kuni ühel hetkel iseenda raskuse all plahvatab ning teise nagu lingust visatuna eemale heidab.

Selliseid äraheidetud tähti Shen ja kolleegid otsima hakkasidki. Kolme tingimustele vastava kiire lennuga valge kääbuse tuvastamiseks kulus vaid 24 tundi. Üks neist liigub koguni kiirusega 2400 kilomeetrit sekundis, mis teeb temast ka ühe kõige kiirema objekti, mis kunagi Linnutee galaktikast leitud.

Üks teine Gaia tähekaarte uurinud astronoomide rühm leidis aga kokku 28 tohutu kiirusega galaktika keskpunktist eemale lendavat tähte, millest kaks tükki paistavad aga olevat pärit väljastpoolt Linnuteed. Arvestades tema liikumiskiirust oletavad teadlased, et üks nendest tähtedest peab olema saanud alguse meie naabergalaktika Suure Magalhãesi Pilve südames paikneva musta augu lähistelt. Sellisel juhul on teadlased aga saanud omale esimesed objektid, mille põhjal teha täpsemaid järeldusi meie naabergalaktikate mustade aukude kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles