Uuring: turism põhjustab arvatust kolm korda suuremaid süsinikuheitmeid

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Caro / Andreas Muhs / Scanpix

Värske ülevaateuuringu kohaselt on turismisektori süsiniku jalajälg koguni kolm korda suurem, kui seni arvatud, moodustades globaalsetest emissioonidest kaheksa protsenti.

Võrreldes varasemate analoogsete uuringutega hindab seekordne turismi süsinikuheiteid oluliselt suuremaks, kuna lisaks transpordist tekkivatele emissioonidele lähevad arvesse ka teised turismiga seotud heiteallikad nagu hotellides ööbimine, toit ja poodlemine. Kõige suurem emissioonide kasv pärineb seejuures teisi jõukaid riike külastavatest jõukate maade elanikest. Esireas seisavad USA, Hiina, Saksamaa ja India, kirjutab BBC.

Iga-aastaselt 4 protsenti kasvav turismitööstus on tänaseks väärt hinnanguliselt 7 triljonit dollarit ning pakub tööd igale kümnendale töötajale.

Ajakirjas Nature Climate Change avaldatud uuringus võttis rahvusvaheline teadlaste grupp Sidney Ülikooli teadlase Arunima Maliki juhtimisel vaatluse alla 160 riigi süsinikuvood vahemikus 2009–2013. Arvestades, et seekordne uuring on kõige laiapõhjalisem, mis seni kunagi tehtud, on ka arusaadav, et saadud hinnang on ka senistest oluliselt kõrgem. Nimelt omistasid varasemad uuringud turismisektorile vaid 2,5–3 protsenti üleilmsetest süsinikuheitmetest, kogu turismisektorisse kuluva energia kokku löömisel saadi tulemuseks aga 8 protsenti.

«Kindlasti on see väga silmiavav,» kommenteeris BBC uudistele tulemusi uuringu juht Arunima Maliki.

Mõneski mõttes on tegemist keskkonnamõjude eksportimisega – Kanada, Šveitsi, Hollandi ja Taani turistid tekitavad reisides palju suuremaid heitmeid kui kodumaal viibides.

«Suure sissetulekuga riikide elanikud kulutavad tavaliselt rohkem lennutranspordile, sisseostudele ja võõrustussektori teenustele. Väiksema sissetulekuga riikidest pärit reisijad kasutavad aga rohkem ühistransporti ja söövad töötlemata toitu. Kulutamismustrid on inimeste majanduslikust päritolust tulenevalt väga erinevad,» ütles Maliki.

Reisisihtkohtade lõikes torkavad silma just väikesed saareriigid nagu Maldiivid, Küpros ja Seišellid, mille aastastest heitmetest koguni 80 protsenti tuleneb turismist. Samas on just need riigid esimesed, mis merevee taseme tõusule ette jäävad.

Ühe peamise süsinikuheitmeid kasvatava faktorina joonistubki välja jõukus – alates sellest, kui inimeste aastasissetulek tõuseb üle $40 000 USD, kasvab nende turismijalajälg iga 10-protsendise palgatõusuga 13 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles