Eestis on õhk puhas

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis mõõdetakse õhukvaliteeti üle riigi.
Eestis mõõdetakse õhukvaliteeti üle riigi. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Maailma kõige puhtama õhuga riik asub teisel pool Soome lahte, Eesti õhu kvaliteet jääb põhjanaabritele alla väga vähe.

Maailmas on kõige parem õhukvaliteet Soomes, vahendab Yle Soome meteoroloogia instituudi teadet, mis tugineb Maailma tervise organisatsiooni statistikale. Õhukvaliteedi seirejaamade andmetel on Soomes kuus mikrogrammi peenosakesi ühe kuupmeetri kohta ja see on kõige väiksem näitaja maailmas. Ligilähedaselt sama hea õhukvaliteet on Eestis, Rootsis, Kanadas, Norras ja Islandil.

Soome meteoroloogia instituudi esindaja Pia Anttila sõnul on õhk puhas väga selgetel põhjustel.

Põhjamaad, Kanada ja Eesti asuvad kaugel saastavast tööstusest. «Pikemat aega oleme rakendanud keskkonnakaitset tööstussektorites ja meie autod ka suhteliselt head, kui võrrelda neid maailmas keskmiselt kasutatavate autodega,» lisas ta.

Kõige halvem on õhukvaliteet Aasias ja Aafrikas, kus kümnest inimesest üheksa peab hingama saastunud õhku. Kõige kehvemad õhunäitajad on Ugandas, Mongoolias, Kataris ja Kamerunis. Kõige saastunuma õhuga piirkondades on peenosakesi kümme korda enam kui kõige puhtama õhuga riikides. WHO indeks põhineb 2008. kuni 2016. aastani tehtud mõõtmistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles