Araabiast leitud ürgne sõrm lükkab nüüdisinimese üle maailma levikut veelgi varasemaks

teadus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Al Wusta leiukohast pärit inimsõrme jäänused.
Al Wusta leiukohast pärit inimsõrme jäänused. Foto: Ian Cartwright / Reuters / Scanpix

Saudi Araabia kõrbeliivast leitud sõrm viitab, et nüüdisinimesed jõudsid Aafrikast ja Vahemere kallastelt kaugemale juba 90 000 aasta eest, eelnevalt arvatust umbes 25 000 aastat varem, kirjutab ERR Novaator.

«Kui vaadata, kus Saudi Araabia kaardi peal asub, on see loomulik vahepeatus. Pärast seda, kui teooria iidsete inimeste rännetest muutuma hakkas, ei tohiks see paista enam üldse imelik,» leidis uurimuse juhtivautor Michael Petragalia, Max Plancki inimajalooteaduse instituudi antropoloogiaprofessor.

«Erinevalt Hiinast ja teistest Vahemerest rannikust kaugemalt päevavalgele tulnud säilmetest suutsime määrata Al Wusta sõrme kolme erineva meetodiga. Tegu on esimese otsese tõendiga, et inimesed suutsid Euraasias hakkama saada mereandideta,» rõhutas Petragalia leidude olulisust.

Kuidas eelajaloole osutav sõrm leiti, mis on selle laiem ajalooline kontekst ja mida kriitikud teadlastele ette heidavad, loe lähemalt ERR Novaatorist.

Petragalia ja kolleegide uuring ilmus ajakirjas Nature Ecology & Evolution.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles