Video: Iraagis asutakse taastama ISIS'e hävitatud muistseid linnu

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Seoses terrorirühmituse ISIS'e mõjuvõimu taandumisega pööravad arheoloogid pilgu sõjasõgeduses hävitatud iidsetele linnadele. Ette võetud tööpõld on kaunis ainulaadne, ajaloolased soovivad taastada inimkultuuri hälli asulate varemeid, vahendab The Guardian.

Briti muuseumi teadlaste juhitud projekti eesmärgiks on välja õpetada kohalike inimesi, kes on samuti ISIS’e tegevuse tõttu kannatanud, ning pakkuda tööd omaenda kodukandi kultuuriliste mälestiste taastamisel.

Õpilaste ja ajaloolaste rühma esimeseks väljakutseks on maailma vanim sild, mis aastatuhandeid tagasi oli peamine ligipääs sumerite Girsu linnale. Kuigi Girsu linna sild Tello’s Iraagis jäi suuresti ISIS’e tegevusest puutumata on see siiski 4000 aasta jooksul saanud tugevalt looduse poole kahjustada.

«Pole kahtlustki, et tegemist on maailma vanima sillaga,» ütles The Guardianile silla rekonstrueerimise ja väljaõppeprogrammi juht arheoloog Sebastien Rey. Girsu sillal oli ka märkimisväärne religioosne tähendus, mööda seda liikusid muistsesse linna selle kaitsejumalale Ningirsule pühendatud protsessioonid.

Girsu sild on ehituslikult sarnane teistele tuntud Iraagi arheoloogilistele leiupaikadele nagu assüürlaste linnad Nimrud ja Niineve, peamiselt on mõlemad ehitatud päikese käes kuivatataud savitellistest ja kividest. Tegemist on suurepärase õppeplatvormiga, millega valmistada ette oskusliku tööjõudu suurte mälestiste taastamiseks.

«Iraagi muististevalitsuse järgi on hävinenud ligi 70 protsenti Niinevest, mis asus ISIS’e kunagisel isehakanud kalifaadi keskuses Mosul’is. Nimrudi linnast hävitati 80 protsenti ning ulatuslik hävitustöö viidi läbi ka Nebi Yunis’es,» ütles Rey.

Kagu-Iraagis asuvas Tellos Girsu silla kallal töötades saavad kohalikud arhitektid ja ehitusmeistrid harjutada suhteliselt rahulikult ning turvaliselt, et taastada nii turismi kui ajaloo mõttes väärtuslike iidseid arheoloogilise leiupaiku.

Varasemalt Briti muuseum välja õpetanud vaid meestest koosnevaid rühmi kuid järgmised kaks gruppi koosnevad eranditult naistest, kellest mitmed on pikalt elanud pagulaselu. ISIS'e tegevuse tagajärjel hävinesid nii muistsed linnad kui ka inimeste elu. Kuid mõlemat kahju saab käsikäes korvata, nii maruusklike lõhutud paganliku maailma sümboleid kui sõjakoledustes sassi pööratud inimelusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles