Avastus: hääbuvad Austraalia keeled jagavad ühtsest esivanemat

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Halvas olukorras Austraalia keeled on kõik omavahel suguluses
Halvas olukorras Austraalia keeled on kõik omavahel suguluses Foto: akg-images/Scanpix

Kolonistid Briti saartelt asustasid Austraalia rohkem kui kakssada aastat tagasi ning sellest ajast saati on Austraalia vanade peremeeste keeled murettekitavalt üksteise järel kadunud. Rohkem kui 250 algsest keelest on tänaseks alles vähem kui pooled. Nendes tingimustes on keeleteadlastel tuli takus uurimaks Austraalia rahvaste keeli.

Ajakirjas Diachronica avaldatud uurimus väidab, et kõik tänased ja arvatavasti ka juba kadunud keeled pärinevad ühest proto-Austraalia keelest. Seda kõneldi kuni 65 000 aastat tagasi, mil inimese jalg esimest korda Austraalias astus.

Lingvistid jälgisid Austraalia keelte hulgas levinud keelendeid ning tegid avastuse, et isegi omavahel kokku puutumata kõnelejate keeles leiab märkimisväärseid sarnasusi. Sarnasuste loomus ja määr ei ole seletatav pelga kokkupuute või juhusega.

Uus keelekäsitlus toetab ka ideed, et Austraalia asustati ühe suure rahvasterände jooksul 65 000 aastat tagasi. «See tõstatab küsimusi, kuidas inimesed ja keel mööda Austraaliat levisid,» ütles üks uurimuse autoreist Robert Mailhammer Lääne-Sydney ülikoolist.

Võib arvata, et Austraalias liikusid inimesed ja keeled mandri põhjaservast üle kogu maa.

Tegemist on esimeste tõenditega, et Austraalia keeled pärinevad ühest konkreetsest allikast. Mitmed tänaseks säilinud Austraalia keeled on siiski ohus, sest kõnelejate arv on väike ning kõnelejad ise vananevad. Vanad keeled ei kandu üle nooremale põlvkonnale, kes muutub üha inglisekeelsemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles