Kivid kõnelevad: inimkonna esimene tehnikarevolutsioon toimus juba 320 000 aastat tagasi

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keenia Olorgesailie piirkonnast leitud pihukirved (vasakul) ja väiksemad, spetsiaalselt töödeldud kiviterad, mida tõenäoliselt kasutati odaotstena.
Keenia Olorgesailie piirkonnast leitud pihukirved (vasakul) ja väiksemad, spetsiaalselt töödeldud kiviterad, mida tõenäoliselt kasutati odaotstena. Foto: Smithsoni instituut / AP / Scanipx

Uuemad inimjäänuste avastamised on toonud teadlaste lauale ka suure hulga arheoloogilisi leide. Tegemist on vanimate tõenditega kaubandusvõrgustikest ja innovatsioonist, mis kunagi leitud.

Näib, et klassikaline teadmine inimkonna pärinemise kohta 200 000 aastat tagasi tänapäeva Etioopia aladelt hakkab muutuma. Üks esimestest pääsukestest selles vallas oli möödunud aastal avaldatud teadustöö, milles kirjeldati Marokost Jebel Irhoudi koopast leitud nüüdisinimese jäänuseid, mil vanust 300 000 aastat.

Maineka teadusajakirja Science viimases numbris avaldas grupp paleoantropolooge aga koguni kolm eraldi uuringut, milles näidatakse arenenud inimtegevuse jälgi juba 320 000 aastat tagasi. Muu hulgas kirjeldatakse uut tüüpi obsidiaanterade levikut ja nendega seotud kaubandusvõrgustikku. Uuenduste võimaliku põhjusena toovad teadlased välja muistseid intensiivseid kliimamuutusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles