Täna ajaloos 11.03: Eestit külastas Urho Kaleva Kekkonen

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome president Urho Kaleva Kekkonen
Soome president Urho Kaleva Kekkonen Foto: Mikhail Kuleshov/RIA Novosti/Scanpix

Vastakas ent siiski ka armastatud pikaajaline Soome president Urho Kaleva Kekkonen saabus Eestisse mitteametlikule visiidile 1964. aastal.

Kekkonen pidas kõne Tartu ülikoolis, käis suusatamas Käärikul ning pani ette ka luua Tallinna ja Helsingi vahel laevaühendus. Ühendus loodigi aastal 1980 mil kahe linna vahel hakkas sõitma krestomaatiline «Georg Ots».

Karismaatiline Kekkonen võlus siinset rahvast ning soojendas Nõukogude okupatsiooni tingimustest jahedaks muutunud suhted kahe vennasrahva vahel uuesti üles. Võib väita, et vaatamata kodumaisele kriitikale, et Kekkonen oli liialt venemeelne, on Kekkosel tähtis roll kanda nõukogudeaegse Eesti ajaloos ning siinsete inimeste südameis.

11. märtsi sündmused Eestis:

1893 – Tartu ülikool ja Tartu õpperingkonna koolid nimetati ümber.

1922 – Stockholmis lõppesid maailmameistrivõistlused Kreeka-Rooma maadluses. Eestit esindas kaks maadlejat, kellest Eduard Pütsep sai hõbemedali; see oli ühtlasi Eesti esimene medal maailmameistrivõistlustelt pärast riigi iseseisvumist.

1935 – Soome Salpausselkä suusamängud: suusamaratoni (50 kilomeetrit) lõpetas eestlastest vaid Voldemar Treinberg (75. koht); neil mängudel osales esimest korda ka Eesti suusahüppaja: Oskar Veldemann.

1938 – Anton Uesson valiti Riiginõukogu liikmeks.

1939 – Vabariigi President Konstantin Päts nimetas Artur Normaki Eesti alaliseks esindajaks Hispaanias.

1990 – Tallinnas Estonia kontserdisaalis algas Eesti Kongressi esimene istung.

Ja maailmas:

1671 – Kaubanduse edendamiseks Kullarannikuga ning Taani Lääne-Indiaga asutati Taani Lääne-India Kompanii.

1702 – Londonis ilmus esimene ingliskeelne päevaleht The Daily Courant.

1941 – USA president Franklin Delano Roosevelt allkirjastas Lend-Lease-Act'i, mis võimaldas Teises maailmasõjas veel neutraalsel USA-l varustada Suurbritanniat laenukorras sõjaks vajalike kaupadega.

1985 – Mihhail Gorbatšov valiti Nõukogude Liidu Kommunistliku Partei peasekretäriks

1988 – Utrechti Konservatooriumi hoone hävis tulekahjus.

1990 – Leedu kuulutas välja iseseisvuse – Leedu taasiseseisvumispäev.

2011 – Jaapanit tabas 9-magnituudine maavärin. Saare põhjaosa idarannikule jõudis rohkem kui kümnemeetrine hiidlaine, mis purustas hooneid ja tekitas ulatuslikud mudavoolud. Maavärina tagajärjel hukkusid ja jäid kadunuks tuhanded inimesed. Maavärin ja hiidlaine põhjustasid Fukushima I AEJ tuumaõnnetuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles