Vastuoluline aju-uuring: Alzheimeri ravi võibki olla võimatu

teadus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SWNS.com/Scanpix

Täiskasvanud inimeste ajus tekib uusi ajurakke imevähe või üldse mitte. Lahkhelisid külvava uuringu tulemused ähvardavad kummutada viimase 20 aasta jooksul tekkinud lootuse, et protsessi ergutamisega on võimalik ravida näiteks Alzheimeri tõbe ja depressiooni, kirjutab ERR Novaator.

«Ootasime, et leiame hipokampusest päris palju uusi ajurakke ja olime seetõttu üllatunud, kui me neid sealt leida ei õnnestunud,» nentis ajakirjas Nature ilmunud uurimuse juhtivautor Arturo Alvarez-Buylla, San Fransiscos asuva California ülikooli ajuteadlane.

Viie aasta jooksul 59 inimeselt operatsiooni käigus või vahetult pärast surma võetud koeproovide kohaselt on uute neuronite hulk vähemalt keemilise märgistuse ja ajurakkude kuju põhjal täiskasvanute ajus olematu.

Ometigi on mitmed teised teadusgrupid uuringu tulemus kritiseerinud, mis annab ehk lootust raskete haiguste raviks. Loe sellest lähemalt ERR Novaatorist.

Uuring ilmus ajakirjas Nature.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles