Avastus: mesilaste haigused ohustavad ka teisi tähtsaid putukaid

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sirelasi, kes maskeerivad ennast mesilaste sarnaseks, ohustavad samad viirused kui mesilinde
Sirelasi, kes maskeerivad ennast mesilaste sarnaseks, ohustavad samad viirused kui mesilinde Foto: Mary Evans/Natural History Museum/Scanpix

Eile ilmunud uuringus kirjeldavad entomoloogid avastust, et mesilaste hulgas levinud haigusi levitavad ka sirelased. Suure liikuvusega sirelased transpordivad viiruseid mesilassülemiteni, kes muidu tõvedest puutumata oleksid jäänud.

Ka Eestis levinud sirelased on enda kaitseks mesilaste ja teiste astlaliste lendavate putukate sarnaseks arenenud kärbselised. Ajakirjas Biology Letters ilmunud artiklist selgub, et sirelased sarnanevad mesilindudele ka muus peale õite tolmendamise ja väljanägemise.

Mesilasi vaevavad viiruseid leidub ka sirelaste organismis ning levivad viimaste kaudu kaunis kaugele. Uuring keskendus Oxfordi linna lähistelt kogutud sirelaste ja mesilaste uurimisele. Kuuest kõige levinumast mesilaste viirusest tuvastati sirelaste hulgas kolm: mesilasemade rakuviirus, vastseid tappev viirus ning tiivamoonde viiruse B-tüvi.

Mesilased ei lenda oma kodupuust kuigi kaugele ning ilma sirelaste tegevuseta ei pruugi mesilasi tapvad haigused nõnda kaugele levida. Sirelased migreeruvad vastavalt aastaegadele, viies nõnda kaugete sülemiteni viiruste tüvesid, millega nad varem kokku pole puutunud.

«Me veel ei tea, kas sirelased on vaid haiguskandjad või nakatavad viirused ka neid. Sirelased on mesilaste kõrval samuti väga tähtsad tolmendajad ning mitmete sirelaste liikide arvukus näitab kahanemist,» ütles Emily Bailes, uuringurühma juht.

«Metsikud putukad nagu sirelased on ülimalt tähtsad tolmendajad. Uuringu tulemused näitavad, et kui tolmendavad putukad jagavad omavahel ka haigusi on nende saatused tihedalt seotud,» ütles Oxfordi ülikooli ökoloogiaprofessor Owen Lewis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles