Lõuna-Aafrikat tabab kosmiline andmetorm (1)

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MeerKAT teleskoop Lõuna-Aafrikas
MeerKAT teleskoop Lõuna-Aafrikas Foto: Alexander Joe/AP/Scanpix

Lõuna-Aafrika vabariigi suurim teleskoop saab lisa ning kohalikud informaatikud valmistuvad metsikult suureks andmetulvast, mis kosmosest Aafrika riigi raadioantenne tabama hakkab, vahendab Nature.

MeerKAT teleskoopi laiendatakse, ühendades see üleilmse SKA (Square Kilometer Array) projektiga. Nõnda peaks järgnevate aastat jooksul valmima suurim raadioteleskoop maailmas. Tuleval kuul kahekordistatakse MeerKAT teleskoobi antennide arvu, tõstes selle kuuekümne neljani.

Laienenud teleskoobilt oodatakse andmehulka, mis peaks täitma rohkem kui kolm DVD plaati minutis. Mitte, et andmete salvestamiseks nõnda arhailist tehnoloogiat kasutatakse, kuid see annab aimu, milline hulk andmeid ilmaruumist vastu võetakse.

Et ühendada MeerKAT teleskoop kaheksa aasta pärast valmiva SKA raadioteleskoobiga peab pikemas perspektiivis esimesele lisama 136 antenni ning need ühendama Austraalias ja Hiinas asuvate vastuvõtjatega. Sellise koguse andmete töötlemiseks ja liigutamiseks on vaja ulatuslikult uuendada teadlaste käsutuses olevat infrastruktuuri. Mis omakorda teeb kogu projekti kaunis kulukaks. Kuid sellist andmekoguse töötlemise jaoks vajaliku arvutivõrgu loomisel on ka muid kasutusi.

Niiöelda vabal ajal saab seda süsteemi kasutada ka muude andmemahukate projektide ellu viimiseks. Samuti kaasneb projektiga andmeteadlaste ekspertiisi tõus, keda saab ära kasutada ka muude ettevõtmiste juures, näiteks tervishoiusüsteemi haldamisel ja analüüsimisel. Lõuna-Aafrika Vabariigis tõuseb hüppeliselt andmete haldamise ning töötlemise oskus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles