Maailmamerest leiti seni tundmatu viirus

teadus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gripiviirus miksroskoobi all
Gripiviirus miksroskoobi all Foto: Dr. F. A. Murphy/AP/Scanpix

Odysseuse vanaisa Autolycuse järgi nime saanud autolykoviirused elavad tõenäoliselt ka maa peal ning inimeste sees.

Uut tüüpi viirus «nakatab» oma soo jätkamiseks vees elavaid baktereid. Teadlaste pilgu alt õnnestus tal nõnda pikalt eemale hoida sest tal pole iseloomuliku sabalaadset jätket, mis esineb teistel bakteriaalsetel viirustel.

Sellise mastaapse avastuse tegemine seab kahtluse alla senise arusaama viiruste ja nende saagiks olevate bakterite omavahelisest suhtest. Samuti on uut sorti viiruse genoomil märkimisväärsed erinevused juba tuntud bakteriaalsete viirustega.

Uuringu autorid tõdevad, et kasutusel olevad viiruste tuvastamise meetodid jätavad soovida, kui need jätavad vahele täiesti uut tüüpi viiruse. Võib arvata, et seda sorti bakteriaalseid viiruseid ei pruugi leiduda mitte vaid vees vaid ka maismaal ning ka loomade ja inimeste kehades. Autolykoviirused kuuluvad samasse viiruste tüvesse kui adenoviirused, mis põhjustavad inimestes hingamisteede haigusi.

Teadustöö ilmus ajakirjas Nature.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles