Teadlased leidsid uue lastehalvatuse põhjustaja

teadus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lastehalvatuse vaktsiini manustamine
Lastehalvatuse vaktsiini manustamine Foto: K.M. Chaudary/AP/Scanpix

Austraalia teadlased tuvastasid uue lastehalvatuse laadse haiguse põhjustaja. Süüdi on enteroviirus EV-D68.

Ägedat lõtva müeliiti diagnoositi esmakordselt Ühendriikides 2014. aastal. Tõbi põhjustab lastehalvatusele sarnaseid sümptomeid. Patsientidel esines jäsemete nõrkus ja magnetresonantspiltidel tuvastati haavandid laste seljaajus. Tänaseks on nakatunuid kirjeldatud üle saja, peamiselt USAs.

New South Walesi teadlased jälgisid müeliidi juhtumite kokkulangevust viirus EV-D68 esinemisega. Seni oli viirust seostatud nohu, köha ning ka tõsisemate hingamisteede hädadega. Teadlased tõendasid uues töös müeliidi ja EV-D68 vahelise seose, mis annab alust arvata et haigust põhjustab enteroviiruse uus tüvi. Ühenduslüli vastab kõigile üheksale Bradfordi ja Hilli põhjuslikkuse kriteeriumile. Seda meetodit rakendati esmakordselt, et näidata seost suitsetamise ja vähi vahel.

Avastuse teinud teadlased panevad südamele, et viiruse levikut aitab pidurdada hea hügieen. Juba kahekümnesekundiline kätepesu seebiga vähendab EV-D68 levikut.

Avastusi kirjeldav artikkel ilmus ajakirjas Eurosurveillance.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles