Hong Kong kolib maa alla

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile, 22. jaanuaril, mattus Hong Kong sudusse
Eile, 22. jaanuaril, mattus Hong Kong sudusse Foto: Anthony Wallace/ AFP/ Scanpix

Lõuna-Hiina merre ulatuvas Hong Kongis on kinnisvara hind maailmas kõige kõrgem. Metropol on kiilutud mägede, jõe ja mere vahele ning iga ruutmeeter on arvel.

Hong Kongi elanikkond kasvab metsiku kiirusega ning ruumi jääb üha vähemaks. Paljud linna vaesemad elanikud on sunnitud elama tillukestes munitsipaalkorterites kus 46 ruutmeetrit peavad jagama kolmkümmend inimest. Elanikud on võrrelnud igale inimesele eraldatud koikut puusärkidega. Ruumipuuduse lahendamiseks on Hong Kongi võimud välja töötanud auahne plaani linna suuremad ja ebameeldivamad rajatised kaevata ümbritsevate mägede sisse, vahendab The Guardian.

Nende hulka kuulub ka Sha Tini reoveepuhastusjaam, mis ehitati kaheksakümnendatel aastatel linna serva kuid linna kasvu tõttu on osa Hong Kongi kodanike igapäevast. Sha Tini jaam matab linna oma haisu sisse korrapäraselt kui kellavärk.

Linnaisade plaan näeb ette 48 võimalikku tehiskoopa asukohta ning Hong Kongi valitsus kutsub ettevõtteid ülesse oma tulevast tegevust maa alla planeerima. Sellega loodetakse vabastada maad hädavajalikuks elupinnaks. Nõnda düstoopiliseks pole olukord veel muutnud, et inimesi sügavale maa alla kolida.

Kriitikud nimetavad plaani liiga kalliks ja töömahukaks, et muutuvas majanduses ja demograafilises olukorras tõhus olla. Sha Ti jaama töö üle viimiseks mägede sügavusse kulub hinnaguliselt kaheksateist aastat ja 68 miljonit eurot. Plaani toetajad leiavad, et tulevased madalamad kulud, mis kaasneksid maa alla pagutamisega korvavad esialgse üüratu investeeringu. Linn vajab kiirel korral lahendust nii oma demograafilistele kui keskkondlikkele probleemidele.

Vaata videot Hong Kongi koopaplaanidest:

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles