Teadlased leidsid seose ärevuse ja Alzheimeri tõve vahel

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alzheimeri tõve all kannatav Isidora Tomaz.
Alzheimeri tõve all kannatav Isidora Tomaz. Foto: Nacho Doce/Reuters/Scanpix

Värske uuring näitab seost Alzheimeri tõve ja vaimsete häirete, nagu depressioon või ärevushäire, esinemise vahel.

Alzheimeri tõve üheks tunnuseks on amüloid beeta tüüpi peptiidide leidumine ajus. Uus uuring näitab, et amüloid beeta esinemine langeb kokku ka ärevuse tõusuga vanemate inimeste puhul. Mida rohkem leidub ajus amüloid beetat seda tugevamaks muutuvad aja jooksul ärevuse sümptomid.

Viis aastat väldanud uuringu käigus jälgiti 62 kuni 90 aastaseid psühhiaatriliselt terveid inimesi. Teadlased täheldasid, et need uuritavad, kelle ajus leidus tavapärasest rohkem amüloid beetat kogesid viie aasta jooksul üha tõusvat ärevust. Samas teiste depressiooni sümptomite, nagu rõõmutus või loidus, ja amüloid beeta vahel ei leitud seost. Uurimuse tulemused näitavad, et vaimse tervise jälgimine on vanas eas väga oluline, selle halvenemine võib viidata ka palju saatuslikumatele probleemidele. Teadustöö toetab levinud arusaama, et ärevus ja teised vaimsed häired on märgiks eelkliinilisest Alzheimeri tõvest ning omavad seega tähtsust Alzheimeri tõve mõistmise ning ennetamise jaoks.

Uuring ilmus ajakirjas The American Journal of Psychiatry.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles