Kohustuslik kuulamine – üheksa taskuhäälingut ajaloofännile

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Vseviov
David Vseviov Foto: Liis Treimann / Postimees

Taskuhäälingute maailm annab igaühele võimaluse eetriaega saada. Kuulajate õnneks on erinevate valdkondade eksperdid ja fännid oma teadmisi lademetes jagunud. Igaühe maitsele on midagi. Kuid kas sa oled kuulanud neid kaunis eriilmelisi ajaloo-podcast'e?

Müstiline Venemaa

Ei saa üle ega ümber kodumaisest ikoonilise staatusega ajaloosaatest. Kunstiteadlane ja ajaloolane David Vseviov võtab imetlusväärse järjekindlusega läbi Vene rahva, riigi ja kultuuri lõputut ajalugu. Iga pühapäev, iga nädal, tulgu tuisk või torm, Vseviot saab Vikerraadiost kuulata. Kõik saated on kättesaadavad läbi erinevate podcast'i-rakenduste ning kuulatavad millal ise tahad. Vanameister on parasjagu käsile võtnud kadunud keisriõukonna igapäevaelu ja tsaaride päevakava. Uskuge, see on ütlemata huvitav.

Dan Carlin's Hardcore History

Ennast «ajaloofanatiks» tituleerinud jutupaunik Dan Carlin räägib oma mammutpikkustes saadetes millest süda lustib. Enamasti huvitab teda sõda kui kultuurinähtus. Kui on vaja ette võtta pikem sõit või jalutuskäik siis miks mitte siia kõrvale kuulata mõnda lugu Julius Caesari vallutuskäigust muistses Gallias või Esimese maailmasõja rindesõduri trööstitust elust kaevikutes. Uued osad tulevad küll välja kahetsusväärselt pikkade vahedega, aga nende kvaliteet ja põhjalikus on ooteaega väärt. Kui David Vseviovi jutustused pakuvad naudingut, siis kuula kindlasti ka tema Ameerika ametivenda.

Eesti lugu

Piret Kriivan on kümne hooaja vältel avanud Eesti riigi ja rahva ajalugu kõikvõimalikest tahkudest. Saatekogu on muljetavaldav, arhiivist leiab usin otsija palju meelepärast. Parasjagu on käsil Eesti ja Soome ajaloo ühiskohad, tähistamaks meie kahe riigi järjestikuseid juubeleid.

Stuff You Missed in History Class

How Stuff Works autorid Tracy Wilson ja Holly Frey räägivad ajaloo hämarusse jäänud juhtumistest. Iga osa puhul on peaaegu täielikult garanteeritud, et juttu tuleb sellest millest kuulajal varem õrna aimugi olnud. Olgu selleks mõne sõjalaeva kummaline saatus või järjekordne väärilise tähelepanuta jäänud figuur.

Revolutions

«Revolutions» on järjejutt ajaloo kulgu drastiliselt muutnud sündmustest. Iga hooaeg asub autor Mike Duncan uue revolutsioonilise perioodi kallala. Tänaseks on läbi käidud Suur Prantsuse revolutsioon, erinevad iseseisvussõjad Uues Maailmas ning parasjagu on käsil Saksa keisririigi tekkimine. «Revolutions» on lausa hirmuäratavalt põhjalik ja peaks rahuldama ka kõige uudishimulikuma kuulaja teadmishimu.

Revisionist History

Malcolm Gladwell võtab ette teda isiklikult puudutavad ajalooküsimused. Olgu selleks mõni teema, mis teda närvi ajab või hoopis tema lemmikfriikartulite muutumine söödamatuks papiks. Karismaatiliselt ja hingestatult jutustab ta umbes bussisõidu pikkustest episoodides lugusid, millest me varem kuulnud pole ning asetab vaataja ette küsimuse: kas ajaloo arusaam minevikust on alati vääramatu? Gladwell kutsub meid küsitlema oma arusaamasid mineviku kohta ning üle mõtlema, kas me tõesti teame tõde.

Memory Palace

Vot see on hoopis teine tera. Nate DiMeo valib oma teemad vähem ajaloolise olulisuse järgi ja pigem eelistab neid lugusid millest saab vesta imekauneid lugusid, mille autor ise mahedal häälel ette kannab. Koduloo piiril kõikuvad episoodid võivad olla melanhoolsed heietused väikelinna raadiojaama hääbumisest või hoopis unenäoline audiogiid mõne kunstiteose vaatamiseks. DiMeo ettevõtmine võiks kalduda tüütusesse ja igavusse kui ta poleks suurepärane kirjanik, kelle heliesseed paitavad kõrva.

The Kitchen Sisters Present

Kui eelmine podcast asus ajaloo ja koduloo piiril siis «The Kitchen Sisters Present» on raudselt kodulugu. Enne saate kõrvale heitmist, soovitan kasvõi ühe osa ära kuulata. Meisterlikult monteeritud lood lihtsa inimese peidetud ajaloost. Autorid keskenduvad peamiselt erinevate toiduvalmistamise traditsioonide ajaloole mille vahele puistatakse ka huvitavaid salvestusi uskumatult kirjust varasalvest.

Lore

Viimaks midagi hoopis teistsugust. «Lore» uurib õudusjuttude tagamaid pärismaailmast. Miks on lohed üle maailma levinud mütoloogilised peletised? Miks me kardame vampiire? Kuula «Lore'i» ja saad teada. Lisaks taskuhäälingu saadetele on autor Aaron Mahnke andnud välja samanimelise raamatu ning Amazon on tootnud ka samanimelise telesarja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles