Austraalia rängad kuumalained on nõudnud sadade nahkhiirte elud

teadus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Surnud nahkhiired
Surnud nahkhiired Foto: HSWBC/ MEGA

Sydney lähistel on suvised temperatuurid tõusnud rekordiliseks ning kuumus surmab kohalikku elusloodust. Campbelltowni nimelises Sydney eeslinnas suri kuuma tõttu lendrebaste koloonia, vahendab The Guardian.

Kohalik looduskaitseliikumine postitas oma Facebooki lehele fotoseeria umbes neljasajast surnud lendrebasest, kes kuuluvad suurimate nahkhiirte hulka. Temperatuur on viimase kaheksakümne aasta kõrgeim, Sydneys mõõdeti 47,3 kraadi kuuma.

Lendrebased, kellest suur hulk oli ka noorloomi, hukkusid peamiselt vedelikupuuduse ja ülekuumenemise tõttu. Campbelltowni vabatahtlikud looduskaitsjad on ametis surnud loomade kogumisega ning veel elavate turgutamisega.

Lendrebased kuuluvad suurimate nahkhiirte hulka, kes peamiselt toituvad puuviljadest, õitest ja nektarist. Tolmeldes ning seemneid levitades on nad tähtsal kohal oma kodupaiga metsade ökosüsteemis. Lendrebased on vajalikud hoidmaks metsa keskkondliku hügieeni. Kuid üha kuumenevad lõunapoolkera suved mõjuvad loomakestele halvasti. Kõrges kuumuses vajavad lendrebased rohkem varju mida nende senine elukoht hõredama metsa näol pakkuda ei saa. Nõndaks juhtubki, et korraga hukkub terve koloonia ja mõnes piirkonnas võivad lendrebased seega täiesti välja surra.

Vaata pilte Campbelltowni looduskaitsjate Facebooki seinalt.

Loe lähemalt The Guardianist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles