Saturnile kuudele või komeetidele? NASA avaldas tulevase missiooni ideedekonkursi finalistid (2)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: NASA

2020. aastate lõpus algava kosmosemissiooni ideedekonkursil on sõelale jäänud tagasilennuga komeediproovide kogumine ja Saturni kuult võimalike maandumiskohtade otsimine, teatas NASA.

Algne valik toimus 12 ettepaneku vahel, mis esitati aprillis New Frontiersi programmi väljakuulutamise peale, viimase kaheni jõudmisest teatas NASA kolmapäeval pärast mitu kuud kestnud põhjaliku ülevaateprotsessi läbimist.

«Meie järgmise kosmoseuurimise missiooni jaoks on see väga suur samm edasi. Tegemist on kütkestavate teadusuuringutega, mis võivad anda meile vastuseid mitmetele suurtele küsimustele Päikesesüsteemi kohta.

Finalistid on:

  • Komeetide astrobioloogia proovidega naasmise missioon CAESAR (Comet Astrobiology Exploration Sample Return). Missioon naaseks ESA Rosetta missiooni uuritud komeedile 67P/Tšurjumov-Gerassimenko, et teha kindlaks selle päritolu ja arengulugu. Missioon lõppeks naasmisega Maale, mille käigus toodaks siia edasiseks uurimiseks ka kõigi aegade esimesed komeediproovid.
  • Kosmosedroon Dragonfly on aga droonilaadne lennumasin, mille abil oleks võimalik uurida Saturni kuu Titani pinna ja atmosfääri keemilist koostist ning selle läbi hinnata ka erinevate kuu piirkondade elukõlbulikkust.

Mõlemad praegugi arenduses olevad projektid saavad NASA’lt tuleva aasta lõpuni rahastust edasisteks arendustöödeks. Lõplik valik langetatakse alles 2019. aasta kevadel, pärast mida võtab kosmoseagentuur need juba täielikult enda hõlma alla.

Lisaks valis NASA välja kaks missiooni, millele antakse lisarahastust, et need saaksid oma arendustöödega jätkata ja tulevastel kontseptsioonikonkurssidel edukamalt võistelda. Need on:

Saturni kaaslaselt Enceladuselt elu jälgi ja elukõlbulikkust otsiv missioon ELSAH (Enceladus Life Signatures and Habitability) ning Venuse karmides tingimustes selle planeedi kivimite koostist uuriv VICI (Venus In situ Composition Investigations).

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles