Pildid ja 3D-mudel: 99 miljoni aasta vanune «Dracula puuk» imes juba dinosauruste verd

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koos dinosaurusesulgedega merevaigust leitud puuk.
Koos dinosaurusesulgedega merevaigust leitud puuk. Foto: Penalver et al/AFP/Scanpix

Ürgpuuk hangus merevaiku koos tema saagiks olnud dinosauruse sulgedega, kirjutab Science.

Inglise ja hispaania fossiiliotsijate leitud täielikult säilinud puugi näol on kõige vanema dinosauruste ja puukide seost näitava asitõendiga, samuti ka ühe varaseima tõendiga sellest, kelle verd ürgsete aegade puugid tarvitasid. Varem on seda vaid oletatud. Ajakirjas Nature Communications ilmunud uuringu autor Oxfordi Ülikooli Loodusmuuseumi teadur Ricardo Pérez-de la Fuente kirjeldas leidu koguni kui paleontoloogi unelmat.

«Puugifossiile on Birma merevaigust varemgi leitud, kuid mitte koos peremehe jäänustega ja nii oligi peremeeste tuvastamine pikka aega väga raske. Antud uuringus kirjeldame ka tervet tänaseks väljasurnud puukiderühma,» ütles Pérez-de la Fuente Researchgate’ile.

Võrreldes nüüdisaegsete vereimejatega olid tollased puugid kõige sarnasemad ühe Lõuna Aafrika Vabariigis leiduva liigiga, mis näib viitavat ka võimalusele, et Lõuna-Aafrika puugid on ühed nüüdisaja vanimad.

Dinosaurus, kelle sulgedesse merevaigust leitud puuk klammerdunud oli, kuulus teropoodide ehk kahel jalal käivate hiidsisalike alamseltsi, kellest pärinevad ka tänapäeva linnud. Kaks merevaigust leitud puuki olid sinna tardunud koos putukavastsete jäänustega. Neid vastseid elab aga ka tänapäeval lindude ja imetajate pesades, kus toituvad naha- ja suletükkidest. Vastsete jäänused viitavad jällegi sauruste ja puukide seotusele.

Puukidega merevaigutükid.
Puukidega merevaigutükid. Foto: Handout / Reuters / Scanpix

Leiukoht, kust merevaigutükid leiti, on üks kuulsamatest Kagu-Aasias. Algselt kollektsionääride poolt ära ostetud tükid annetati hiljem muuseumidele. Teadusliku uurimise üks lootustest oli, et puukides võib olla säilinud ka nende peremeeste DNAd. Paraku geneetilist materjali ei leitud, kuna tõenäoselt ei olnud puuk veel imemiseni jõudnud ning isegi kui oleks, on DNA nii pikka aega säilimise tõenäosus samuti kaduvväike. Küll aga tuvastati kogutud proovide põhjal, et tegemist oli teadusele seni tundmatu puugiliigiga, kellele anti nimeks Deinocroton draculi ehk «Dracula õudne puuk».

Leitud vereimejast on avaldatud ka 3D-mudel:

Uuring ilmus teadusajakirjas Nature Communiations.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles