Arheoloogid tegid Põhja-Islandil tähelepanuväärse leiu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne. Laevad ja paadid olid viikingite kõige hinnalisem vara. Kõrgest seisusest viiking maeti seepärast oma laeva või paati koos kõigi isiklike eseme­tega.
Pilt on illustratiivne. Laevad ja paadid olid viikingite kõige hinnalisem vara. Kõrgest seisusest viiking maeti seepärast oma laeva või paati koos kõigi isiklike eseme­tega. Foto: akg-images / Mel Longhurst/Scanpix

Arheoloogid leidsid Põhja-Islandilt Eyafjordi juurest kuus viikingiaegset hauda, mille lahti kaevamise käigus leiti sadu 10. sajandist pärit esemeid, kirjutab Imeline Teadus. 

Hetkel on kuuest hauast kaks lõpuni lahti kaevatud. Hauad ise on väga tähelepanuväärsed, sest tegu on Islandil harva esinevate paadimatustega – sellist matmisviisi said endale lubada vaid rikkad viikingid. Laeva- ja paadi­matust tunti nii Norras, Taanis, Islandil, Inglismaal kui ka Šotimaal.

Haudade teine eripära on nende pikkus. Ühe haua pikkus on kaheksa kuni üheksa meetrit, nii suuri haudasid ei ole Islandil varem leitud.

Loe pikemalt Imelise Teaduse detsembrikuu numbrist! 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles