Hiinast leitud sadadest dinosaurusemunadest koorus oluline infokild teadlastele

Eva-Lotta Kivi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiinast leitud pterosauruse fossiilid.
Hiinast leitud pterosauruse fossiilid. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Hiinast leitud fossiilid heidavad valgust pterosauruse ehk väljasurnud lendsauruste arengule. Embrüod, mida mõnest munast leiti, vihjavad näiteks sellele, et vastkoorunud pterosaurused ei olnud võimelised edukalt lendama. 

Paleontoloogid on varem välja käinud, et täiskasvanud pterosaurused suutsid ilma vahemaandumiseta lennata 16 000 kilomeetrit. Sauruste paljunemise ja vastkoorunute kohta on teadlastel informatsiooni aga pigem nappinud, sest nende mune oli varem leitud vaid käputäis.

Perioodil 2006-2016 avastasid teadlased Loode-Hiinast aga muljet avaldavalt suure koguse kivistunud pterosauruse mune, vahendab BBC News. Teadustöö, mis analüüsib leide, avaldati tänases Science’i ajakirjas. Uuringut juhtisid Brasiilia pterosauruste ekspert Alexander Kellner ja Hiina pterosauruste ekspert Xiaolin Wang.

Rohkem kui 200 muna, mis ühest paigast leiti, viitab sellele, et lendsaurused haudusid ilmselt mune kolooniates. Embrüode põhjalik uurimine, mis mõnedest munadest leiti, annavad märku aga sellest, et vastkoorunud olid ilmselt suutelised kõndima, kuid mitte lendama.

Munadest oleks pidanud arenema Hamipterus tianshanensis’e nimeline pterosauruse liik, mis avastati 2005. aastal. Geoloogilised tõendid viitavad sellele, et suur osa lendavatest roomajatest suri varajasel kriidi perioodil ehk umbes 120 miljonit aastat tagasi. 

Pterosauruse mudel
Pterosauruse mudel Foto: Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles