Teadusuuring: paljud autojuhid teevad foori taga seistes vea (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgusfoor.
Valgusfoor. Foto: Liis Treimann

Kui valgusfooris süttib punane tuli, võtavad sõiduautod end enamasti foori taha ritta minimaalselt võimalike vahemaadega. Ameerika teadlaste uuring aga näitas, et selline lähenemine ei tee ristmikult üle pääsemist järgmise rohelisega sugugi tõenäolisemaks, kirjutab ERR Novaator

Virginia Techi teadlased tegid katseid oma teadusasutuse nutitee nimelisel katsealal – nad filmisid droonidega, kuidas sõiduautod mitmesuguste pikivahedega lähtepaigutustelt stardisignaali peale sõitma hakkasid.

Katsed näitasid, et kuigi tihedama fooritaguse lähtepaigutuse korral olid autod stardihetkel ristmikule lähemal, tuli neil rohelise tule süttides kauem oodata, mil eesmine auto oli jõudnud piisavalt kaugele selleks, et alustada ise mugavalt kiirendamist.

Suuremate vahedega rohelist tuld oodanud autodes tundsid juhid kohe tule süttimise hetkel, et on üsna ohutu hakata gaasi vajutama.

Teadusuuring ilmus ajakirjas New Journal of Physics.

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles