Mürgine vetikas ohustab Läänemerd (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toksiline vetikas Alexandrium ostenfeldii.
Toksiline vetikas Alexandrium ostenfeldii. Foto: mikroskopie.de

Kui seni on räägitud sinivetikatest, mis ujujaid ohustavad, siis nüüd levib Läänemeres uus mürgine vetikas.

Tegu on vetikaga Alexandrium ostenfeldii, mida rahvasuus kutsutakse meretuleks. Meres paistab see sinise helendava kogumina, kirjutab Yle. Tegelikult kujutab vetikas ohtu nii merekeskkonnale kui ka inimestele.

«Kogu maailmas on helendavad merevetikad ajalooliselt põhjustanud merelindude, imetajate ja isegi inimeste surma,» ütles teadlane Anniina Le Tortorec. Ta lisas, et tänapäeval ollakse sellest ohust paremini teadlikud.

Vetikad levitavad saksitotsiini, mis väikses koguses põhjustab nahalöövet, kuid võib halvimal juhul põhjustada surma. Esimest korda registreeriti Alexandriumi vetika levimine Soomes, 1970ndatel, nüüd levib see Läänemeres järjest rohkem.

«Alexandriumile meeldib soojus. Kliima muutub soojemaks ja meres leidub aina enam toiteaineid, mis aitab kaasa vetika levikule,» rääkis teadlane.

Teadlaste sõnul on Alexandrium hakanud leviku poolest võistlema koguni sinivetikatega. Siiski on Soome võimud kindlad, et sinivetikad põhjustavad suuremat kahju.

Helsingi Ülikooli teadustöö käigus kaardistasid eksperdid kümne aasta jooksul kohti, kus mürgist vetikat leida võis ja nüüd suudab arendatud tehnoloogia helendavad vetikad üles leida. See lubab teadlastel mürgisele vetikale jälile saada veel enne selle vohamise tippaega. 

Rannikualade elanikel ja paadiomanikel on palutud teatada, kui merest leitakse jälgi Alexandriumi eksistentsist.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles