Milliseid Egiptuse mõistatusi püüavad teadlased lahendada droonide ja DNA-testiga?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egiptuse püramiid
Egiptuse püramiid Foto: Scanpix/Andrej Ciesielski

Kuhu on maetud kuninganna Nofretete ja mis on peidus Cheopsi püramiidi sees olevas labürindis? Et lahendada Egiptuse seitse suurimat mõistatust, on teadlased võtnud kasutusele osakestedetektorid ja DNA-analüüsi, kirjutab detsembrikuu Imeline Teadus. 

Kõrgtehnoloogiliste osakestedetektoritega varustatud teadlased avastasid 2016. aasta lõpus, et 139 meetri kõrguse Cheopsi püramiidi põhja- ja kirdeküljes asub kaks senitundmatut õõnsust. Ühest ruumist näib algavat käik, mis viib sügavamale püramiidi sisemusse. Hiljuti leiti suur tühemik ka peasissekäigu kohalt.

On võimalik, et uusi ruume ja käike avastatakse veel. Arvestada tuleb aga ka sellega, et detektorite ülesseadmine võib kahjustada püramiidi. 

Piltilusa Nofrete haud loodetatakse leida radari abil, Tutanhamoni surmapõhjust proovitakse välja selgitatakse DNA-analüüsi abil. Droonidega püüavad teadlased aga selgusele jõuda, kuidas egiptlased vanaaja tehnoloogia abil püramiide ehitasid. 

Loe iidse Egiptuse ülejäänud mõistatuste kohta detsembrikuu Imelisest Teadusest! 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles