Uuringust selgus inimeste ja koerte suhet võimaldav hormoon

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: Marc Dalangin/Caters News Agency/Scanpix

Värskest Helsingi Ülikooli teadustööst selgub, et koerte ja inimeste vahelise sõbraliku suhte taga võib olla õnnehormoon oksütotsiin.

Kuivõrd oksütotsiin näib vähendavat ka kurjade nägude ähvardavat mõju, peavad teadlased seda nüüd üheks inimeste ja koerte vaheliste suhete võtmemolekuliks.

«Näib, et hormoon oksütotsiin mõjutab seda, mida koer näeb ja kuidas ta seda kogeb,» ütles uuringus osalenud Helsingi Ülikooli doktorant Sanni Somppi.

43 koera reaktsioone vaadanud uuringu korraldas ülikooli koerlaste mõtlemise uurimisgrupp. Katsete käigus näidati kõrgendatud oksütotsiini tasemega koertele arvutiekraanil pilte naeratavatest ja kurjadest nägudest. Hiljem korrati katset tavapärase hormoontasakaaluga. Eksperimendi käigus jälgiti spetsiaalse seadme abil koerte pilku ja pupilli suurust, et hinnata koerte emotsioone ja tähelepanu.

Varasematest uuringutest on teada, et reeglina keskenduvad koerad igas olukorras enim tähelepanu vajavatele asjadele nagu näiteks hirmu tekitajatele ohuolukorras. Oksütotsiini mõjul pöörasid nad aga naeratavatele ja sõbralikele nägudele palju rohkem tähelepanu kui kurjadele. Lisaks näitasid suurenenud pupillid ka positiivsete emotsioonide võimendumist.

«Oleme ühed esimestest teadlastest maailmas, kes kasutavad pupillide mõõtmist koerte emotsioonide hindamiseks. Varem on seda meetodit kasutatud vaid inimeste ja inimahvide peal,» ütles uuringut juhtinud professor Outi Vainio.

Ilma oksütotsiini mõjuta olid koerte pupillid suurimad kurjade nägude näitamisel. Teadlased tõlgendavad sellist tulemust kui märki tugevast emotsionaalsest reaktsioonist. Kui koertel oli aga oksütotsiini taset tõstetud, tõid naeratavad näod koertes esile hoopis tugevaid reaktsioone kui kurjad – oksütotsiin muutis kurjad näod vähemhirmutavaks ja naeratavad meeldivamaks.

«Mõlemad efektid soodustavad inimeste ja koerte vahelist sidet ja suhteid,» ütles professor Vainio.

Uuring ilmus ajakirjas Frontiers of Psychology.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles