Paksu lubjakivi kihi alt tuli välja üliharuldase pildiga kalliskivi (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Courtesy of The Department of Classics, University of Cincinnati

Arheoloogide aasta pikkused restaureerimistööd on kandnud vilja – paksu lubjakivi kihi alt koorus välja kalliskivi, mille pinnale on nikerdatud ülidetailne stseen Vana-Kreeka sõdurite võitlusest. Nikerduse vanuseks pakutakse 3500 aastat. 

Kaks aastat tagasi avastati Edela-Kreekast iidse Pylose linna lähedalt hauakamber, mis peitis endas 3500 aasta vanust inimskeletti, erinevaid relvi ja väärisesemeid, seisab USA Cincinnati ülikooli pressiteates. Asjade hulgas oli ka paksu lubjakivi kihiga kaetud kalliskivi.

Nüüdseks on restaureerimistööd läbi ja kivi on hoolega puhastatud. Kõigi suureks üllatuseks koorus välja detailiderohke nikerdusega kalliskivi. Arheoloogide sõnul on tegu ühe kõige muljet avaldavama kunstiteosega eelajaloolisest Kreekast.

Juba on välja pakutud, et kalliskivil on kujutatud stseeni troojalaste ja mükeenelaste vahel toimunust sõjast, millest aastasadu hiljem kirjutas Homeros vanakreeka eeposes «Ilias».

Arheoloogide sõnul teeb 3,6 sentimeetri pikkuse kalliskivi eriliseks see, et nikerdus on ülidetailne ehk selle on valmistanud tõeline meister. Paljud kivisse uuristatud ornamendid on nii väikesed, et need ei ole palja silmaga isegi näha.

Shari Stockeri sõnul, kes on kogu projekti vedanud, muudab kalliskivi ilmselt kogu suhtumist eelajaloolisesse kunsti ning loodetavasti jõuab see kõigisse tulevastesse kunstiajaloo õpikutesse. 

Foto: Courtesy of The Department of Classics, University of Cincinnati
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles