Seos talvemasenduse ja valgusnappuse vahel võib osutuda müüdiks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Järva Teataja/ Scanpix

Käes on aasta pimedaim aeg ning paljudes sõnul tekitab see neis tõelist masendust. Kas seos meeleoluhäirete ja valgusnappuse vahel aga ikka eksisteerib?

Steven LoBello, Auburni ülikooli psühholoogiaprofessor selgitas ERR Novaatorile antud intervjuus, et inimeste tuju võib talvel kohati kehvem olla, kuid see ei võrdu automaatselt depressiooniga.

2016. aasta alguses analüüsis LoBello kolleegidega kümme aastat varem USA erinevas paigus elavat 34 000 ameeriklast haaranud küsitluse käigus kogutud andmeid, muu hulgas hõlmas uuring depressiooni puudutavaid küsimusi.

Tulemustest selgus, et depressiooni esinemissageduse ja inimese elukoha vahel polnud mingit seost – isegi kõrvutades Floridas ja Alaskal elavaid inimesi. Seost ei leitud ka depressioonitesti tulemuse ja päeva pikkuse vahel.

Oma alles ilmuvas ja 2016. aasta uurimusele sarnanevas töös leidis LoBello, et epidemioloogiliste andmete alusel pole omavahel seotud ka aastaaegade vaheldumine ja depressiooni leebemate vormide esinemissagedus.

Loe pikemalt ERR Novaatorist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles