Avastati uus inimlaseliik, kes on juba praegu väljasuremisohus

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastavastatud tapanuli orangutan on kõige vanem orangutaniliik, aga ka kõige ohustatum inimlane.
Vastavastatud tapanuli orangutan on kõige vanem orangutaniliik, aga ka kõige ohustatum inimlane. Foto: HANDOUT/REUTERS

Teadlased on aastaid juurelnud Sumatra saarelt avastatud Tapanuli orangutanide liigilise kuuluvuse üle ja jõudnud järeldusele, et tegemist peab olema uue liigiga. Looduses on neid alles vaid 800 isendit, kirjutab New Scientist.

Uue liigi elupaigaks on Sumatra saare loodeosa Batang Toru piirkonna mägimetsad. Esimesed teated Tapanuli metsas elavatest inimahvidest pärinevad juba 1930. aastatest, kuid tollal loomade põhjalikuma uurimiseni ei jõutud. Populatsioon taasavastati 1997. aasta ekspeditsiooni käigus, kuid algselt peeti neid ligi 100 kilomeetrit põhja pool asuvate sumatra orangutanide eraldunud grupiks.

Esialgsed geneetilised uuringud näitasid aga, et tegemist peab olema unikaalse populatsiooniga. 2013. aastal sattus aga üks isane orangutan konflikti külaelanikuga ning suri saadud haavadesse. Teadlased said siit aga esmakordselt isendi, keda sumatra ja borneo orangutanidega võrrelda.

Uuringus osales peaaegu 40 inimest ning aegamööda hakkas aina selgemaks saama, et tegemist peab olema uue liigiga. Näiteks oli uuritava isendi kolju ülejäänud kahe liigiga võrreldes märkimisväärselt väiksem, erinev oli ka hambumus. Lisaks olid ka metsas kilomeetrite kaugusele kostvad hüüded teiste liikide omadest oluliselt pikemad ja kõrgema sagedusega.

Oma päritolu kohta saigi uus liik nimeks Pongo tapanuliensis ehk Tapanuli orangutan.

Kõige otsustavam oli aga geneetiline analüüs.

«Genoomi uurimisega saame vaadata kaugele selle liigi ajalukku ja küsida, et millal see teistest orangutanidest eraldus,» ütles BBC uudistele üks uuringu juhtidest Zürichi Ülikooli professor Michael Krützen.

Praegused tulemused näitavad, et uus liik pidi oma lähimast sugulasest sumatra orangutanist eralduma ligi 3,38 miljonit aastat tagasi, sumatra ja kalimantani orangutanid eraldusid aga vaid 674 000 aastat tagasi. Seega on P. tapanuliensis ka kõige vanem orangutaniliik ja võimalik, et ta on ka kõige lähem eellastele, kes kunagi Sumatra saare asustasid.

«Maailmas on olemas peale inimese vaid seitse inimlaseliiki, mistõttu on ühe lisandumine väga tähelepanuväärne. See on asi, millest bioloogid unistavad,» ütles BBC’le Liverpooli John Morresi Ülikooli professor Serge Wich.

Ometigi on rõõmu-uudises sees ka oma tõrvatilk. Nimelt on juba praegu teada, et vastkirjeldatud liik lisatakse üheaegselt nii bioloogiaõpikutesse kui ka kriitiliselt ohustatud liikide nimekirja, kuna nende areaal on vaid 1000 ruutkilomeetrit ja arvukus vaid 800 isendit. See võib aga teha neist kõige ohustatuma inimlase.

Hetkel teevad teadlased kõik endast sõltuva, et saada selle unikaalse liigi elupaik looduskaitse alla.

«Kui suudame kaitsta neid metsasid orangutanide hüvanguks, siis kaitseme selle käigus ka lugematuid teisi liike, kelle olemasolust me ei pruugi veel teadlikud olla ja kellel ehk ei ole sellist märgilist looduskaitselist tähendust,» kirjeldas liigkaitselisi eesmärke professor Krützen.

Uut liiki kirjeldav uuring ilmus ajakirjas Current Biology.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles