Vanale maalile tehti röntgenpilt ja päevavalgele tuli midagi üllatavat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mary Stuart
Mary Stuart Foto: Wikimedia Commons

Kunstiuurijad leidsid 16. sajandil tehtud portree alt, kus on kujutatud meest, kuninganna Mary Stuarti lõpetamata näopildi. 

Kunstiuurijad avastasid ja identifitseerisid  kuninganna peidetud portree tänu röntgenpildile, kirjutab Live Science. Caroline Rae sõnul, kes on Londoni Courtauldi kunstiinstituudi teadur ja uurimistöö üks autoritest, on tänu röntgenpildile nähtavale tulnud naisekujutis väga sarnane kuninganna Mary teiste portreedega.

Rae uuris maali, kus on kujutatud mustas vammuses Šotimaa lordkantsler John Maitlandi (1537-1595). Maali autoriks oli ilmselt Adrian Vanson. Kunstnik oli Mary Stuarti poja James VI õukonnakunstnik.

Röntgenpildi tegemine näitas, et Maitlandi maali all on peidus naisterahva kujutis. Edasised analüüsid näitasid, et tegemist on Mary Stuarti lõpetamata portreega. Mingil põhjusel tegi Vanson kuninganna portree nimelt ümber.

Mary Stuart (1542-1587) oli Mary I nime all Šotimaa kuninganna 1542. aastast kuni  1567. aastani

1567. aasta juunis puhkes Šotimaal Mary-vastane kalvinistide mäss, mille järel Mary Stuart loobus troonist, lastes võimule oma poja James VI, kes oli sellal 1-aastane. Mary oli sunnitud põgenema Inglismaale, kus ta lootis peavarju leida Elizabeth I juurest. Viimane aga põlgas Mary Stuartit ja vangistas ta. 19 aastat vangipõlves elanud Mary tunnistati pärast pikki protsesse, vandenõus tappa Elizabeth I, süüdi. Mary Stuart hukati 8. veebruaril 1587. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles