Galerii: Hiina võimud sulgevad tuhandeid tehaseid, et rahval midagi hingata oleks

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viimase 40 aasta jooksul on Hiina saavutanud märkimisväärse majandusarengu, kuid on teinud seda suuresti oma keskkonna arvelt. Nüüd on riik asunud tõsiselt saastamist piirama, kirjutab NPR.

Saastevastaste sammude hulka kuulub muu hulgas kümnete tuhandete tehaste sulgemises üle kogu riigi. Mitmel pool on keskkonnanormide täitmise kontrollimiseks ajutiselt suletud koguni terved tööstuspiirkonnad ning nii mõnelgi pool kaasneb sellise seisakuga kohalike jaoks harjumatu pilvede hajumine ja sinitaeva nähtavaks tulemine.

Aktsioon on ajastatud just talveperioodile, mil õhusaaste probleemid kipuvad olema kõige karmimad.

Üksinda viimase aasta jooksul on inspektorid jõudnud 30 provintsi, kus need on määranud trahve ja ka reaalseid vanglakaristusi enam kui 80 000 tehasejuhile. Selle tagajärjel on mitmed riigi idaosa ettevõtted juba praegu tegevuse lõpetanud, mis on omakorda tinginud tervete tarneahelate kolimise Indiasse või Bangladeshi.

Üheks hetkel aktuaalsemaks saasteallikaks on ülipeened (2,5 mikroni läbimõõduga) õhus sisalduvad mikroosakesed PM2.5, mille inimorganismi jõudmine võib uuringute kohaselt põhjustada mitmeid ebameeldivaid kroonilisi haigusi. Nagu kirjutab ScienceAlert, plaanib Kommunistliku Partei kongress vähendada nende osakeste piirmäärasid 45 mikrogrammilt kuupmeetris 35’le. Võrdluseks – Euroopa Liidus loetakse lubatavaks maksimumkontsentratsiooniks 25 mikrogrammi kuupmeetris ning looduslikuks fooniks on ehk mõni mikrogramm kuupmeetri kohta.

Ajutine tagasilöök tööstusele

Esmaspäevasel pressikonverentsil teatas keskkonnaminister Li Ganjie, et praegustele vastutuselevõtmistele lisandub lähiajal veel uusi ja karmimaidki. Li sõnul võib reeglite karmistumisega kaasneda küll lühiajalisi mõjusid majanduskasvule, kuid pikas perspektiivis on tagasilöök siiski minimaalne.

Keskkonnapoliitika jõulise taassünni taga on osaliselt president Xi Jinpingi kõned komparte kongressil, milles innustas Hiinat saama «ökoloogiliseks tsivilisatsiooniks» ja järgima jätkusuutlikku kasvu põhimõtteid.

Varem maailma hoolimatuma saastaja mainet kandnud Hiina on viimastel aastatel asunud aina jõulisemalt keskkonda kaitsvatele seisukohtadele, piirates muu hulgas kasvuhoonegaaside õhkupaiskamist. Üks varasem edulugu on ka seotud mikroosakestega – aastatel 2013-2016 vähenes 10-mikronise läbimõõduga osakeste kontsentratsioon jälgitavates linnades 15,5 protsendi võrra. Samas vahemikus on ka PM2.5 kontsentratsioonid teatud piirkondades üle 30 protsendi vähenenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles